Feladat: 3731. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Széchenyi Gábor 
Füzet: 2005/február, 116 - 118. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb ellenállás-kapcsolások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2004/szeptember: 3731. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. a) A külső négyzet kerülete 4L. A következő négyzet oldala L22=L2, kerülete 4L2. Hasonlóan a következő négyzet kerülete az előzőénél 2-ször kisebb, és általában az n-edik négyzet kerülete

an=4L(2)(n-1).
Egy mértani sorozattal állunk szemben, melynek ‐ ha a tagok száma n ‐ az összege
Sn=a1qn-1q-1=4L(12)n-112-1.
Ha n1, akkor a számlálóban levő n-edik hatvány 1 mellett elhanyagolható, és az összeg, vagyis a huzal teljes hossza
Lteljes=4L11-12=(8+42)L.

b) A szimmetria miatt az AB szakasz felezőmerőlegesén levő pontok ekvipotenciálisak. Ha az 1. ábrán látható P pontban találkozó vezetékeket szétforrasztjuk, és ugyanígy járunk el a Q pontban találkozó vezetékekkel is, az áramkör eredő ellenállása nem változik meg, ugyanis a szétforrasztott pontok is ekvipotenciálisak maradnak, így mindegy, hogy van-e közöttük elektromos kontaktus, vagy nincs.
 

 
1. ábra
 

Jelöljük az A és a B pontok közötti eredő ellenállást X-szel. A szétforrasztott kapcsolásnak a P és Q pontokhoz illeszkedő belső, négyzet alakú része az eredeti kapcsolás 2:1 arányban kicsinyített változata, emiatt minden oldalának ellenállása éppen fele az eredeti kapcsolásbeli huzalénak, és ugyanez igaz az eredő ellenállására is, annak értéke tehát X/2.
 

 
2. ábra
 

A teljes hálózat tehát helyettesíthető a 2. ábrán látható kapcsolással, melyen feltüntettük az egyes huzaldarabok (hosszukkal arányos) ellenállását is. Ezt érdemes még tovább bontani. A középső, X/2 nagyságú ellenállás felfogható két egyforma, nevezetesen X nagyságú párhuzamosan kapcsolt ellenállásként, melyek végpontjait ‐ az ekvipotenciális pontokra vonatkozó korábbi érvelést megismételve ‐ akár szét is forraszthatjuk (3. ábra).
 

 
3. ábra
 

Láthatóan a kapcsolás szétesett két egyforma, egymással párhuzamosan kapcsolt egységre, s mivel az A és B pontok közötti eredő ellenállás X, az egyes egységek eredő ellenállása 2X kell legyen. Egy-egy ilyen egység viszont sorosan és párhuzamosan kapcsolt elemekből áll, így az ellenállása könnyen számolható:
2R2+(1R+2R+1X+R2)-1=2X.
Ez az egyenlet X-re nézve másodfokú, melynek megoldása
X=0,6589R0,66R,
ennyi tehát az eredeti kapcsolás eredő ellenállása.