Feladat: 3722. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Peregi Tamás 
Füzet: 2005/február, 112 - 113. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merev testek mechanikája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2004/szeptember: 3722. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Mivel a lemez homogén (egyenletes tömegeloszlású), bármelyik darabjának tömege arányos a területével. Jelöljük ezt az arányossági tényezőt k-val!
Osszuk fel a vízszintesen elhelyezett lemezt gondolatban két részre: az ábrán látható PQRU négyzetre és a TQP egyenlő szárú háromszögre. Ha az egész lemez tömegközéppontja az A pontba esik, akkor az egyes részek súlyának a PQ egyenesre vonatkoztatott forgatónyomatéka azonos nagyságú kell legyen.

 
 

A négyzet alakú rész tömege ka2, súlya ka2g, és súlyának PQ-ra vonatkoztatott forgatónyomatéka
Mnégyzet=kga2a2.
(Kihasználtuk, hogy a négyzet S1 tömegközéppontja a geometriai középpontjába esik.)
A háromszög alakú rész tömege ka2s, súlya pedig ka2sg, ahol s=b2-(a2)2 a háromszög T csúcsához tartozó súlyvonalának (egyben magasságvonalának) a hossza. Geometriából ismert, hogy a háromszög súlypontja a súlyvonalakat harmadolja, és mivel egy homogén háromszög-lemez fizikai értelemben vett súlypontja megegyezik a geometriai értelemben vett súlyponttal, a háromszög alakú lemezdarab S2 tömegközéppontja és az A pont távolsága s3. Ennek a résznek a forgatónyomatéka a PQ egyenesre
Mháromszög=kga2ss3=kga16[b2-(a2)2].

A forgatónyomatékok egyenlőségéből
a2=13[b2-(a2)2],azazb2a2=134.
A kérdéses arány tehát
ba=1321,80.

 
Megjegyzés. Sokan ‐ tévesen ‐ a négyzet és a háromszög területének egyenlőségét vagy az S1A=S2A egyenlőséget vélték a kérdéses egybeesés szükséges feltételének. A helyes kritériumban ‐ mint láttuk ‐ sem az egyik, sem a másik mennyiség, hanem a szorzatuk (és az ezzel arányos forgatónyomaték) megegyezése szerepel.