Feladat: B.3683 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Stippinger Marcell 
Füzet: 2005/január, 31 - 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos sokszögek geometriája, Sokszög lefedések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/december: B.3683

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás.
(1) Egy szabályos sokszög egy csúcsnál levő belső szöge α=(n-2)180n, ahol n a sokszög csúcsainak száma. Tudjuk még, hogy 60α<180. Számoljuk ki ezt néhány szabályos sokszögre:

n345678α6090108120128,571157,5
A szabályos sokszögekben nagyobb csúcsszámhoz nagyobb belső szög tartozik.
Vizsgáljuk meg, hogy a lefedő szabályos sokszögek hogyan helyezkednek el a lefedendő sokszög oldalain. A lefedendő sokszög egy oldalának minden pontját le kell fedni, így az oldalon egymáshoz ,,nagyon közeli'' pontokat is. Nem fedhetünk le az oldalon minden pontot külön-külön sokszöggel, hiszen ekkor átfedés jönne létre. Ebből következik, hogy a lefedendő sokszög oldalán van két olyan pont, amelyeket ugyanaz a lefedő sokszög tartalmaz. A lefedő konvex sokszög viszont nem ,,lóghat le'' a lefedendőről (ezt írja elő a feladat az összerakás szóval), ezért egy oldala kell, hogy illeszkedjen a lefedendő sokszögre. Ez csak úgy lehetséges, ha megfelelő oldaluk egy egyenesbe esik. Mivel a lefedő és a lefedendő sokszög oldala egyenlő hosszú, azért ez ,,lelógás'' nélkül csak úgy lehetséges, ha az illeszkedő oldaluk végpontjai is egybeesnek.
Ebből következik, hogy a lefedendő sokszög csúcsainál lefedő sokszögek csúcsai találkoznak ‐ hiszen más sokszögekkel kell lefednünk, mint az eredeti. A képletből, illetve a táblázatból látszik, hogy kisebb belső szöge a kevesebb csúcsú sokszögnek van és ha nagyobb csúcsszámút használnánk a lefedéshez, akkor a területe nagyobb lenne a lefedendőnél, így nem lehet szó a feladatban kért összerakásról.
Látható, hogy a lefedendő sokszög belső szögeit a lefedő sokszögek belső szögeiből kell hézag és átfedés nélkül összerakni.
(2) Vizsgáljuk meg, hogy milyen szabályos sokszögeket illeszthetünk egymás mellé, hogy konvex szöget kapjunk:
háromszög mellé:
‐ egy háromszöget: 60+60=120; (I)
‐ egy négyzetet: 60+90=150; (II)
‐ egy ötszöget: 60+108=168; (III)
‐ egy hatszöget illesztve már egyenesszöget kapnánk, ami nem felel meg, mert kétszer akkora oldal jönne létre, mint a lefedendő sokszögé;
‐ nagyobb csúcsszámú sokszög esetén már konkáv szöget kapnánk.
négyzet mellé:
‐ egy háromszöget (ezt már felsoroltuk);
‐ egy négyzetet illesztve már egyenesszöget kapnánk, ami nem felel meg;
‐ nagyobb csúcsszámú sokszög esetén konkáv szöget kapnánk.
ötszög mellé:
‐ egy háromszöget (ezt már felsoroltuk);
‐ nagyobb csúcsszámú sokszög esetén konkáv szöget kapnánk;
hat vagy nagyobb csúcsszámú sokszög mellé már a legkisebb belső szöggel rendelkező szabályos sokszöget (háromszöget) illesztve sem kaphatunk 180-nál kisebb szöget. Ha pedig legalább három sokszög találkozna egy-egy csúcsban, akkor a lehetséges legkisebb szöget figyelembe véve is legalább 360=180 lenne a csúcsnál keletkező szögek összege, ami lehetetlen.

Most a fent kapott szögekről kell megvizsgálnunk, hogy melyik lehet szabályos sokszög belső szöge. Ezt a képletbe helyettesítve tesszük, úgy, hogy a csúcsok számát keressük, amelynek egész számnak kell lennie.
α=120120=(n-2)180n120n=180n-360n=6.(I)
A szabályos hatszög valóban összerakható hat darab vele azonos oldalhosszúságú szabályos háromszögből.
α=150150=(n-2)180n150n=180n-360n=12.(II)
A szabályos tizenkétszög valóban összerakható hat-hat darab felváltva illesztett azonos oldalhosszúságú szabályos háromszögből és négyzetből, középre pedig egy velük azonos oldalhosszúságú szabályos hatszöget kell helyezni.
α=168168=(n-2)180n168n=180n-360n=30.(III)
Ha a szabályos 30-szög oldalaira befelé felváltva rajzolunk szabályos öt- és háromszögeket, akkor a 30-szög belsejében 360-108-60-108=84-os szög keletkezik (lásd ábra), ami nem belső szöge egyetlen szabályos sokszögnek sem, és a (2) felsorolás alapján sem áll elő szabályos sokszögek belső szögeinek összegeként.
Az (I) és (II) eset megvalósítható, lásd az (a) és (b) ábrákat. A megfelelő lefedő sokszögek egymás mellé kerülő szögei kiadják a lefedendő sokszög belső szögeit, illetve ha a lefedendő sokszög belsejében vannak, akkor a teljesszöget, átfedés pedig nem jön létre. A lefedő és a lefedendő sokszögek oldalainak hossza egyenlő.
 
 

(a) szabályos hatszög; (b) szabályos tizenkétszög, (c) szabályos 30-szög kerületének egy részlete; a 84-os szög nem állítható elő a feladat feltételeinek megfelelően