Feladat: C.744 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Krusper Márta ,  Mezei Bálint ,  Mihálka Izabella ,  Németh Attila György ,  Szabó Péter ,  Szurmai Csongor ,  Sörös Gábor ,  Sövény Bálint 
Füzet: 2005/január, 23. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyzetek, Kombinatorikai leszámolási problémák, Sakktáblával kapcsolatos feladatok, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/december: C.744

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A különböző esetek számbavételekor a sakktábla színezését nem vesszük figyelembe. Az 5×5-ös négyzet egyik csúcsa essen a sakktábla egyik saroknégyzetének a középpontjába és a négyzet oldala legyen párhuzamos a sakktábla oldalával. Ez egy lehetőséget ad a négyzet elhelyezésére, mert bármelyik saroknégyzetből indulunk ki, az elhelyezések például tükrözéssel egymásba vihetők ((a) ábra).
Mivel így az 5 egység oldalú négyzet mindegyik oldala 6 kis négyzet középpontját fedi le, a következő elhelyezés lehetséges még. Az előbbi módon elhelyezett négyzet bal felső sarokban lévő csúcsát eltolhatjuk jobbra vagy átlósan lefelé is a saroknégyzettel szomszédos kis négyzet középpontjába. Ezzel még 2 lehetőséget kaptunk ((b) és (c) ábrák).
Végül vizsgáljuk meg azt a lehetőséget, amikor az 5×5-ös négyzet oldala nem párhuzamos a sakktábla oldalával, ekkor valamennyi csúcs egy szélső oszlop vagy sor negyedik négyzetének középpontjába kerül, azonos körüljárás szerint haladva. Ezt bizonyítandó húzzunk a síkidom csúcsain át párhuzamost a sakktábla oldalaival. A keletkezett négy derékszögű háromszög nyilván egybevágó, átfogójuk 5 egység. Befogóik hossza egész, ezért Pitagorasz tétele miatt csak 3, illetve 4 egység hosszúak lehetnek. Ez még egy megoldást ad ((d) ábra). Az összes megoldások száma tehát 4.