Feladat: 2004. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2004/november, 498 - 501. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szilárd anyagok szerkezete, Egyéb nyújtás, összenyomás, Kényszerrezgés, Nemzetközi Fizika Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2004/október: 2004. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

3. feladat. Atomi erő mikroszkóp
(a) A z(t)=Asin(ωt-Φ) függvényt behelyettesítve a szinuszos gerjesztéssel csillapított kényszerrezgést leíró mz¨+bz˙+mω02z=F0sin(ωt) egyenletbe, és sin(ωt-Φ)-re, cos(ωt-Φ)-re alkalmazva az addíciós azonosságokat, rendezés után azt kapjuk, hogy:

(bAωsinΦ+mA(ω02-ω2)cosΦ-F0)0sin(ωt)+(1)+(-mA(ω02-ω2)sinΦ+bAωcosΦ)0cos(ωt)=0.
Ez az egyenlet csak úgy állhat fenn minden t időpillanatban, ha mindkét kapoccsal jelölt kifejezés zérus. Ebből az A amplitúdóra valamint a Φ fázis tangensére a
tgΦ=bωm(ω02-ω2),A=F0b2ω2+m2(ω02-ω2)2(2)
megoldás adódik. Speciálisan az ω=ω0 ,,rezonanciafrekvencián'':
Φ=π2,A=F0bω0.(3)

Megjegyezzük, hogy a rezonanciafrekvencia szó itt kicsit félrevezető, ugyanis (2) második összefüggése szerint nem zérus csillapítás mellett (b>0) az A(ω) amplitúdó a maximumát nem ω0, hanem ωmax=ω01-b22m2ω02 értéknél veszi fel. Azonban a feladatban szereplő ω0bm>0 feltevés mellett, azaz kis csillapításnál ωmaxω0, ezért a feladat további részében is ,,rezonanciafrekvencián'' kicsit pongyolán a gerjesztés és csillapítás nélkül létrejövő rezgés ω0 frekvenciáját értjük.
(b) A 2sinαsinβ=cos(α-β)-cos(α+β) azonosság felhasználásával a lock-in erősítőben létrejövő szorzat jel a következő alakban írható:
ViVR=Vi0sin(ωit-Φi)VR0sin(ωt)=(4)=Vi0VR02(cos[(ωi-ω)t-Φi]-cos[(ωi+ω)t-Φi]).
Általában mindkét koszinusz függvény időátlaga nulla. A szorzat jelnek csak az ωi=ω speciális esetben van egyenfeszültségű komponense, ugyanis ekkor az első koszinusz függvény argumentuma független az időtől. Ekkor a kimenő jel egyenfeszültségű komponense:
Vi0VR02cosΦi.(5)

Megjegyezzük, hogy a fenti számolás rávilágít a lock-in erősítési technika lényegére. Tegyük fel ugyanis, hogy a Vi bemenő jelet nagy, esetleg magánál a Vi0 jelamplitúdónál is nagyobb véletlen zaj terheli. Hagyományos módon ekkor nem tudnánk kiszűrni a mérendő jelet a háttérzajból. Azonban a lock-in detektor kimenetén a véletlen zaj nulla időátlagú jelet ad, úgy, ahogy ωiω esetén is zérus a kimeneti jel időátlaga. Pontosabban, a zajt is, mint ahogy minden más jelet, fel lehet bontani különböző frekvenciájú szinuszos jelek összegére (ezt hívják Fourier‐analízisnek). A lock-in detektor egy igen erősen szelektív frekvenciaszűrőként működik, a referencia jel ω frekvenciájának egy nagyon szűk környékén átengedi a jelet, míg minden más frekvenciájú Fourier-komponenst elnyom. Így a zaj nagy része nem jelenik meg a kimeneten, míg az ω frekvenciájú jel zavartalanul átjut a lock-in erősítőn.
(c) Az (a) pont (3) eredménye szerint az ω0 rezonanciafrekvencián az érzékelő kar kitérése π/2 fázissal késik a gerjesztéshez képest. Így az F=c1V'R=c1VR0sin(ωt+π2) gerjesztés hatására a fotoérzékelő kimenő jele Vi=c2z=c1c2VR0bω0sin(ωt) alakú, azaz azonos fázisban van a VR=VR0sin(ωt) referencia jellel. Így az (5) formulában Φi=0, tehát a lock-in erősítő egyenáramú kimenő jele:
Vi0VR02cos0=c1c2VR022bω0.(6)

(d) A Δm tömegváltozás hatására az új rezonanciafrekvencia
km(1+Δmm)-12ω0(1-Δm2m),tehátΔω0=-ω0Δm2m.(7)

A rezonanciafrekvencia és a tömegváltozás hatására (2) első egyenletének értelmében a gerjesztés és a kialakult kényszerrezgés közti Φ fázis is megváltozik. Kezdetben (a tömegváltozás előtt) a rendszer ω=ω0 rezonanciafrekvencián működött, és a fázistolás értéke Φ=π/2 volt. A tömeg megváltozása nem befolyásolja az ω=ω0 gerjesztési frekvenciát, azonban a fázis, a tömeg, ill. a rezonanciafrekvencia a ϕπ2+Δϕ, mm+Δm, ill. ω0ω0+Δω0 formulának megfelelően eltolódik. Ezeket a helyettesítéseket elvégezve (2) első egyenletében, és ΔΦ, ill. Δm kicsiny értékei mellett alkalmas közelítést használva
tg(π2+ΔΦ)-1/ΔΦ=bω0/([m+Δm][(ω0+Δω0)2-ω02])-Δmω02,(8)
adódik, ahonnan a fáziseltolódásból még éppen kimutatható tömegváltozás:
Δm=ΔΦbω0=bmm32k12ΔΦ=10310-18π1800kg=1,710-18kg.(9)

(e) Mivel a minta által kifejtett f(h)f(h0)+c3(h-h0) erő is lineárisan függ a kar elmozdulásától, csakúgy, mint a rugóerő, a két erő eredője egy új, k' rugóállandójú effektív rugóerőnek tekinthető, és ez határozza meg az új rezonanciafrekvenciát. Pontosabban a h0 egyensúlyi helyzettől mért z=h-h0 kitérésre a következő mozgásegyenlet írható fel:
mz¨+bz˙+mω02z=F0sin(ωt)+c3z.(10)
(Az új egyensúlyi helyzetben az f(h0) konstans kiesik az egyenletből.)
Látható, hogy az új effektív rugóállandó k'=mω02-c3, így az új rezonanciafrekvencia:
ω'0=k'm=ω01-c3mω02,ésΔω0=ω'0-ω0-c32mω0.(11)

(f) A maximális frekvenciaeltolódás akkor jön létre, amikor a mikroszkóp érzékelő tűje éppen a csapdázott elektron fölött van. Ekkor a minta és a kar közti Coulomb-erő f(h)=keqQh2. Feltéve, hogy a kar rezgésének amplitúdója jóval kisebb, mint a két töltés d0 távolsága, az f(h) függvényt linearizálhatjuk az egyensúlyi helyzet körül. A meredekségre a
c3=dfdh|h=d0=-2keqQd03(12)
érték adódik, ahonnan (11) felhasználásával a frekvenciaeltolódás Δω0keqQmω0d03. Innen a keresett távolság az adatok behelyettesítésével:
d0=keqQmω0Δω03=4,110-8m=41nm.(13)

Az 1985-ben G. Binnig, C. F. Quate és Ch. Gerber által felfedezett atomi erő mikroszkóp* (Atomic Force Microscope, AFM) két tekintetben is a pásztázó alagútmikroszkóp (Scanning Tunneling Microscope, STM) kishúgának tekinthető: egyrészt a két berendezés felfedezői részben azonosak*; másrészt, a két berendezés működési elvének is vannak hasonló vonásai. Mindkét eszközben egy nagyon kisméretű, éles hegyű tűt mozgatnak a minta fölött, soronként pásztázva végig a minta felszínét. Mindkét berendezés alkalmas atomi méretű mintázatok detektálására. Az STM-ben a mért jel a tű és a minta között folyó áram ingadozása, míg az AFM-ben a tűre ható mechanikai erő finom változásait érzékelik. Így az atomi erő mikroszkóp lényegében úgy tapogatja le a minta felszínét, mint ahogy a régi lemezjátszók tűje érzékeli a hangjeleket tartalmazó mikrobarázdákat a bakelit hanglemezen.
A fenti feladat az AFM egy fejlettebb változatának elvi működéséhez kapcsolódik; az érzékelő tű nem kerül direkt kontaktusba a minta felszínével, hanem ahhoz nagyon közel gerjesztett rezgőmozgást végez, és a rezgés fázisának a minta hatására bekövetkező eltolódását detektálják.
Az AFM technikának több jelentős előnye is van a néhány évvel korábban felfedezett STM-mel szemben: a mintát nem kell légüres térbe helyezni, vizsgálhatók levegőben, vagy folyadék alatt levő minták is; a mintának nem kell elektromos vezetőnek lennie; a vizsgálat kevésbé roncsoló hatású, így vizsgálhatók lágyabb minták, például biológiai szövetek is.
*Phys. Rev. Lett., 56, 930‐933 (1986).

*A pásztázó alagútmikroszkópot G. Binnig és H. Rohrer fedezte föl 1981-ben; felfedezésükért 1986-ban Nobel-díjat kaptak.