Feladat: 3663. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Matiovics Máté ,  Mezei Márk 
Füzet: 2004/október, 442 - 443. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pontrendszer energiája, Egyéb egyenesvonalú mozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/december: 3663. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Jelöljük a cicák sebességét vC-vel és vM-mel, a megfelelő tömegeket pedig mC-vel és mM-mel!
a) Culu sebességét Muluhoz viszonyítva a V=vC-vM vektor adja meg, ennek nagysága Pitagorasz tétele szerint

V=|vC|2+|vM|2=(4ms)2+(2ms)24,5ms.

b) A tömegközépponti rendszerben (ahonnan nézve a ,,rendszer'' összimpulzusa nulla) mindkét cica impulzusa ugyanakkora nagyságú (és ellentétes irányú). A Mulunál háromszor kisebb tömegű Culu sebessége tehát ‐ ebben a koordináta-rendszerben ‐ Mulu sebességének háromszorosa.
c) Tekintsünk egy olyan koordináta-rendszert, amelynek x tengelye Mulu mozgásiránya, y tengelye Culu mozgásiránya, és legyen ennek a vonatkoztatási rendszernek a sebessége az utcákhoz képest (vx,vy). Ebben a rendszerben a két cica összes mozgási energiája (az SI-beli mértékegységek elhagyásával)
E=126[(2-vx)2+vy2]+122[vx2+(4-vy)2]==4vx2+4vy2-12vx-8vy+28=4(vx-1,5)2+4(vy-1)2+15.
Ez a kifejezés akkor minimális, ha vx=1,5 és vy=1, ami éppen a két cica tömegközéppontjának sebességével egyezik meg, s ekkor E=ETKP=15J.
 
Megjegyzés. Azt a tényt, hogy a cicák összes mozgási energiája a tömegközépponti vonatkoztatási rendszerben a legkisebb, a következőképpen is beláthatjuk.
Egy pontrendszer (a jelen esetben a cicákat ilyen rendszernek tekintjük) mozgási energiája tetszőleges koordináta-rendszerben 2 tag összegeként írható fel. Az egyik tag a tömegközéppont sebességével mozgó és a rendszer össztömegével megegyező tömegű test mozgási energiája, a másik pedig a tömegközépponthoz viszonyított mozgások sebességéből számolt energia. A két tag összege nyilván akkor a legkisebb, ha a tömegközéppont sebessége nulla, vagyis ha éppen a tömegközépponti koordináta-rendszerben vagyunk.
Az utcákhoz rögzített rendszerben a cicák mozgási energiája összesen 28 J, a tömegközéppontba képzelt össztömegnek megfelelő mozgási energia 13 J, a tömegközépponthoz viszonyított mozgási energia a fenti két érték különbsége, azaz 15 J.