Feladat: B.3704 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kiss-Tóth Christián 
Füzet: 2004/október, 416 - 417. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Oldalfelező merőleges, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2004/február: B.3704

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Jelöljük az adott pontot P-vel, a felezőmerőlegeseket e, f, g-vel, a szerkesztendő háromszög csúcsait pedig A, B, C-vel. Feltehetjük, hogy P az AB oldalegyenesen van. P-ből az AB felezőmerőlegesére állított merőleges éppen az AB egyenes. Az AB egyenesnek a BC, illetve az AC felezőmerőlegesére vonatkozó tükörképe is átmegy C-n, mert C éppen B-nek, illetve A-nak a megfelelő felezőmerőlegesre vonatkozó tükörképe. Ezek alapján a szerkesztés menete a következő:
Az adott pontból merőlegest állítunk az egyik adott oldalfelező merőlegesre, így megkapjuk a háromszög AB oldalegyenesét. Ezt az egyenest tükrözzük a másik két felezőmerőlegesre, a tükörképek metszéspontja a háromszög C csúcsa. Végül C-t visszatükrözve a két utóbbi felezőmerőlegesre kapjuk a háromszög A és B csúcsait (1. ábra).

 

 
1. ábra
 

Az így szerkesztett háromszög nyilván kielégíti a feltételeket, P rajta van az egyik oldalegyenesén, az adott egyenesek közül egy-egy felezi a BC, illetve az AC oldalát, az AB oldal pedig merőleges a harmadik adott egyenesre, ezért ha az átmegy a másik két egyenes metszéspontján, akkor feleznie kell az AB szakaszt.
A feladatnak nyilván nincs megoldása, ha a három adott egyenes nem egy ponton megy át. Ha az egyenesek egy ponton mennek át, akkor általában három különböző megoldást kapunk, hiszen a szerkesztés első lépésében az adott egyenesek bármelyikére állíthatunk merőlegest (a 2. ábrán látható három háromszög ugyanazokhoz a kiindulási adatokhoz tartozik). Ha az adott pont éppen a szerkesztendő háromszög valamelyik csúcspontjába esik, akkor csak két megoldás van. Ha az adott egyenesek közül kettő merőleges egymásra, akkor a szerkesztendő háromszög derékszögű kell hogy legyen. Ebben az esetben a szerkesztés során az AB egyenesnek az egymásra merőleges oldalfelezőkre vonatkozó tükörképei párhuzamosak lesznek. Ezért csak akkor kapunk megoldást, ha a két tükörkép-egyenes egybeesik, akkor viszont végtelen sokat. Ez akkor következik be, ha az adott pont rajta van a felezőmerőlegesek metszéspontjában a harmadik felezőmerőlegesre állított merőleges egyenesen.
 

 
2. ábra