Feladat: B.3653 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Békési István 
Füzet: 2004/szeptember, 335 - 336. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani helyek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/szeptember: B.3653

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A feladat megoldásához először osszuk fel a síkot három részre, melyeket külön vizsgálunk. Ezek: a) a négyzet belső és határpontjai; b) a négyzet szemközti oldalegyenesei közé eső pontok (a négyzeten kívül); c) a négyzet szomszédos oldalegyenesei által határolt négy síknegyed.
a)

Ha a P pont a négyzet belsejébe esik (P1), akkor abból a négyzet 360-os szögben látszik.
Ha a P pont a négyzet egyik oldalára esik, de nem a csúcsába (P2), akkor onnan a négyzet 180-os szögben látszik.
Ha pedig a P pont a négyzet csúcsára esik (P3), onnan a négyzet 90-os szögben látszik.
Ebben a síkrészben tehát egyetlen P pontból sem látszik a négyzet 30-os szögben (1. ábra).
 
 

1. ábra
 

b) Itt egy-egy négyzetoldalnak (kívülről) kell 30-os szögben látszania, azaz keressük azt a körívet, amelynek pontjaira ez teljesül. Ennek a körívnek a középpontjából ugyanez az oldal 60-os szögben látszik. Tehát annak a szabályos háromszögnek a harmadik csúcsa lesz a keresett körív középpontja, amelynek egyik oldala egybeesik a négyzet megfelelő oldalával (O1, 2. ábra). Az O1 középpontú, a sugarú körnek a vizsgált sávba eső íve lesz egy ilyen sávban a keresett ponthalmaz. Természetesen forgásszimmetrikusan adódik további három ilyen ív is O2, O3, O4 középponttal.
 
 

2. ábra
 

c) Ebben az esetben tulajdonképpen a négyzet átlóinak 30-os látószögkörívét keressük a vizsgált síknegyedekben. Az előbbihez hasonló módon egy szabályos háromszög harmadik csúcsaként kapjuk a megfelelő körív középpontját (O5, 3. ábra); a háromszög szemközti oldala a négyzet átlója, a körív sugara pedig az átló hossza (e). Ugyanígy a többi három síknegyedben az O6, O7, O8 középpontú körívek megfelelők, e sugárral.
 
 

3. ábra
 

Jegyezzük meg, hogy két-két különböző, szomszédos körívnek a négyzet oldalegyenesére eső határpontja közös, hiszen abból a pontból a négyzet oldala is és megfelelő átlója is 30-os szögben látszik. Tehát a keresett ponthalmaz négy-négy váltakozó nagyságú körív, amelyek csatlakoznak egymáshoz (4. ábra). (Az egész ábra megtartja a négyzet negyedrendű forgásszimmetriáját.)
 
 

4. ábra