Feladat: 2003. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 22. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kocsis Albert Tihamér 
Füzet: 2004/október, 392 - 394. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Középponti és kerületi szögek, Szögfelező egyenes, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2004/szeptember: 2003. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 22. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kocsis Albert Tihamér megoldása. Először azt látjuk be, hogy ha ABCD húrnégyszög, akkor PA=PC.
Legyen BP és a kör metszéspontja D', DP és a kör metszéspontja pedig B' (1. ábra).

 

 
1. ábra
 

ABD=D'BC, az AD=D'C ívekhez tartozó kerületi szögek egyenlők, így D és D' az AC felező merőlegesére tükrösek. Ekkor a BD' és a B'D egyenesek is tükrösek erre a felező merőlegesre, a metszéspontjuk, P tehát rajta van az AC felező merőlegesén és így valóban PA=PC.
A megfordításhoz legyen PA=PC. Belátjuk, hogy a feladat feltételei mellett ABCD húrnégyszög. Először egy segédtételre lesz szükségünk:
Ha adott egy XYZ háromszög és a síkjában egy Q pont, akkor a háromszög csúcsait a Q-val összekötő egyeneseknek az adott csúcson átmenő belső szögfelezőkre vonatkozó tükörképei egy ponton haladnak át (esetleg párhuzamosak). A bizonyítás megtalálható például Reiman István ‐ Dobos Sándor: Nemzetközi Matematikai Diákolimpiák (1959‐2003) (Typotex Kiadó, Budapest) c. könyvének függelékében.
Most a BPD háromszög játssza az XYZ háromszög szerepét, a Q pontét pedig az A pont. DA tükörképe a PDB szög felezőjére éppen a DC egyenes, míg a BA tükörképe a DBP szög felezőjére a BC egyenes. Ez a két egyenes most a C pontban metszi egymást, így a PA egyenesnek a DPB szög felezőjére vonatkozó tükörképe a segédtétel állítása szerint átmegy a C ponton (2. ábra). Ez a tükörkép tehát a CP egyenes.
 

 
2. ábra
 

Ekkor APB=180-DPC, így ha U=PBAC és V=DPAC, akkor VPC=APU. Miután a feltétel szerint PA=PC, továbbá PAU=PCV, így PUV=PVU, a PUV háromszög egyenlő szárú. Jelölje az AC felező merőlegesét f.
Ekkor PD és PB tükrösek f-re, ez ugyanis a PUV háromszög szimmetriatengelye, a PD és PB egyenesek pedig a szárai.
Legyen a D csúcs tükörképe f-re D'. Az előbbi szimmetria miatt D' illeszkedik a PB egyenesre. A feltétel miatt ABD=D'BC, tehát az ADD'C szimmetrikus trapézban az egyenlő hosszú AD és D'C szakaszok a B pontból egyenlő szögben látszanak. Az AD szakasz ABD szögű látóköre és a D'C szakasz D'BC szögű látóköre tehát egybevágó, másrészt ez a két kör is szimmetrikus az f-re. Ha egybeesnek, akkor B rajta van ezen a körön, amely egyébként a szimmetrikus ADD'C trapéz körülírt köre és készen vagyunk, ABCD húrnégyszög.
Ha a két látókör nem esik egybe, akkor B metszéspontjuk rajta van a két kör f szimmetriatengelyén. A fenti gondolatmenetet az ADC helyett az ABC háromszögre és a megfelelő B' pontra megismételve kapjuk, hogy ha a négy pont, A, B, C, D nincs egy körön, akkor D is rajta van az f egyenesen. Ha tehát nem igaz az állítás, akkor BD az AC átló felezőmerőlegese, az ABCD négyszög deltoid, BD felezi mind az ADC, mind pedig az ABC szöget. Ezt viszont a feltétel kizárja, az adott feltételek esetén tehát ABCD valóban húrnégyszög.