Feladat: 3618. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Vigh Máté 
Füzet: 2004/február, 119 - 120. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gauss-törvény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/április: 3618. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Tekintsünk először egyetlen d vastagságú, végtelen (nagyon nagy) +ϱ térfogati töltéssűrűségű lemezt. A szimmetria miatt az elektromos térerősség mindenhol merőleges a lemezre, és szimmetrikus a lemez felezősíkjára. Vegyünk fel egy A alapterületű, 2x magasságú téglatestet az 1. ábrán látható módon, és alkalmazzuk a Gauss-törvényt:

E(x)A-E(-x)A=2E(x)A=2xAϱε0,
ebből E(x)=xϱε0, ha |x|d2.
 

 
1. ábra
 

Hasonlóan kapjuk, hogy E(x)=dϱε0, ha xd2, illetve E(x)=-dϱε0, ha x-d2.
A -ϱ térfogati töltéssűrűségű lemez által keltett térerősség a fentitől csak abban különbözik, hogy E(x) mindenhol ellentétes előjelű. A két, közvetlenül egymás mellett elhelyezkedő lemez térerősségét a szuperpozíció-elv segítségével kaphatjuk meg. A lemezeken kívül a térerősség 0, lemezeken belül pedig ,,háztető alakú'' (2. ábra).
 

 
2. ábra
 

Hátra van még a potenciál meghatározása. Válasszuk a potenciált a 2. ábrán látható A pontban nullának (ekkor minden x-d koordinátájú pontban nulla a potenciál). Egy tetszőleges B pontban az elektrosztatikus potenciál azzal a munkával egyenlő, amelyet az elektromos mező végez, míg egy pozitív egységnyi töltést a B pontból a nulla potenciálú A pontba viszünk; ez éppen az E(x) görbe alatti (besatírozott) terület (-1)-szerese:
U(x)=-ϱ2ε0(x2+2dx+d2),ha-dx0,
illetve
U(x)=ϱ2ε0(x2-2dx-d2),ha0xd,
és a lemezektől jobbra
U(x)=-ϱd2ε0,haxd,
vagyis x-től független állandó.
Az U(x) függvény grafikonja ‐ egymáshoz törésmentesen illeszkedő ‐ parabolákból és egyenesekből tehető össze (3. ábra).
 

 
3. ábra
 

Megjegyzés.d0 (miközben ϱd2= állandó) határesetben a lemezek két oldalán különböző a potenciál. Ez azzal függ össze, hogy a töltésrendszer ebben a határesetben ún. kettősrétegnek (felületi dipólmomentum-eloszlásnak) felel meg.