Feladat: 3595. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bóka Gergely ,  Paulin Dániel ,  Vigh Máté 
Füzet: 2004/február, 110 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Pontrendszerek mozgásegyenletei, Tömegközéppont megmaradása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/február: 3595. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a mélyedés sugarát r-rel, a kérdéses nyomóerő nagyságát pedig (a φ szögű helyzetben) N-nel! A kis testre az mg gravitációs erő és a hasáb nyomóereje hat. A hasábra a kis testre kifejtett nyomóerő ellenereje, az Mg gravitációs erő és az asztal által kifejtett N1 nyomóerő hat.

 
 

A hasábra ható erők függőleges komponensei kiegyenlítik egymást, hiszen a hasáb függőleges irányban nem gyorsul. A hasáb vízszintes irányú A gyorsulását a vízszintes erők eredője (jelen esetben a kis test nyomóerejének vízszintes komponense) határozza meg:
A=NcosφM.(1)

A kis test a hasábhoz képest körmozgást végez. Jelöljük a kis testnek a hasábhoz viszonyított (relatív) sebességét (a kérdéses helyzetben) v-vel! Ezen sebesség segítségével ki tudjuk számítani a kis test hasábhoz viszonyított gyorsulásának sugár irányú komponensét:
ar=v2r.(2)
Írjuk fel a kis test Newton-féle mozgástörvényének sugár irányú komponensét az asztalhoz rögzített (nem gyorsuló) koordináta-rendszerben:
N-mgsinφ=m(ar-Acosφ).(3)

Az (1) és (2) egyenletekből meg tudnánk határozni a keresett N erőt, ha ar-t ismernénk, ehhez viszont (2) alapján a v ismeretére lenne szükségünk. A relatív sebesség meghatározására az energiamegmaradás törvénye nyújt lehetőséget.
A kis testnek az asztalhoz viszonyított sebességét a
vy=vcosφ(4)
függőleges és a
vx=V-vsinφ(5)
vízszintes komponensekkel jellemezhetjük, ahol V a hasáb sebessége az asztalhoz képest. Az impulzusmegmaradás törvénye szerint a rendszer kezdeti (nulla) impulzusának vízszintes komponense a mozgás során nem változik:
mvx+MV=0.(6)
Végül az energiamegmaradás törvénye:
12m(vx2+vy2)+12MV2=mgrsinφ.(7)

A (4)‐(7) egyenletekből kiszámíthatjuk a kis test és a hasáb relatív sebességét:
v=2(M+m)grsinφM+mcos2φ,
majd ebből az (1)‐(3) egyenletek segítségével adódik a keresett nyomóerő:
N(φ)=3M+2m+mcos2φ(M+mcos2φ)2Mmgsinφ.(8)
Ez az erő kezdetben (a P pontnál) nulla, φ növekedtével egyre nő, és φ=90-nál éri el a maximumát: Nmax=(3+2mM)mg. Ha Mm (rögzítettnek tekinthető hasáb esete), akkor a kis test a pálya legalsó pontjában a nyugvó helyzetben mérhető súlyának 3-szorosával nyomja a hasábot. A másik határeset: Mm, ekkor a kis test csaknem szabadon esik, a nyomóerő majdnem mindig elhanyagolhatóan kicsi, csupán az alsó fordulópontban válik egy rövid időre nagyon naggyá.
 
II. megoldás. Jelöljük (az I. megoldás ábráján bejelölt koordináta-rendszer irányítását használva) a hasáb elmozdulását X-szel, a kis test koordinátáit pedig x-szel és y-nal! A rendszer tömegközéppontjának vízszintes koordinátája ‐ vízszintes külső erő hiányában ‐ nem változhat meg:
mx+MXm+M=mrm+M.(9)
Másrészt a kis test a mélyedés középpontjától mindvégig r távolságra kell legyen:
(x-X)2+y2=r2,(10)
ahonnan (9) felhasználásával
(x-x0)2a2+y2b2=1(11)
adódik, ahol a=MM+mr, b=r és x0=mM+mr. (11) egy olyan ellipszis egyenlete, amelynek féltengelyei a és b hosszúak, és a középpontja az (x0;0) koordinátájú pont.
Az energiamegmaradás törvényének felhasználásával a pálya bármely pontjában meg tudjuk adni a kis test (inerciarendszerbeli) sebességének nagyságát (jelöljük ezt u-val), és a sebesség irányát is (legyen a sebességvektor függőlegessel bezárt szöge α).
 
 

A mozgásegyenletnek a pillanatnyi sebességre merőleges komponense szerint
N-mgsinα=mu2R,(12)
ahol R az ellipszis megfelelő pontjához tartozó görbületi sugara. Ez utóbbi a matematikai kézikönyvekben megtalálható képletekkel kiszámítható, de elemi eszközökkel, pl. a bolygómozgás vagy a rezgőmozgás fizikai törvényeiből is meghatározható:
R=a2b2[(x-x0)2b4+y2b4]3/2.
Innen (12) alapján (u kiszámítható értékének felhasználásával) a nyomóerő nagyságának φ-vel kifejezett értékére az I. megoldásban megkapott (8) képlet adódik.