Feladat: 3592. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Szécsi Zsuzsanna 
Füzet: 2004/február, 109 - 110. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ohm-törvény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/február: 3592. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Jelöljük az akkumulátor elektromotoros erejét Ua-val, a galvánelemét Ug-vel, a galvánelem belső ellenállását Rb-vel, a terhelő ellenállást pedig R-rel! (Az akkumulátor belső ellenállása általában elhanyagolható.)
Tételezzük fel, hogy az akkumulátort és a galvánelemet egyforma polaritással kapcsoltuk össze; ekkor az áramkör helyettesítő kapcsolása az 1. ábrán látható.

 

 
1. ábra
 

A huroktörvény alapján IR-Ug+IRb-Ua=0, ahonnan
I=Ua+UgR+Rb.(1)

A megadott feszültségek: Ua=Ug=9V, továbbá IR=9V, vagyis
I=9VR.(2)
Az (1) és (2) egyenletek összevetéséből (a megadott elektromotoros erők ismeretében) R=Rb adódik; megállapíthatjuk tehát, hogy a terhelő ellenállás és a galvánelem belső ellenállása megegyezik.
A galvánelemen mérhető feszültség az akkumulátor feszültségének és a terhelő ellenálláson mérhető feszültségnek a különbsége, tehát nulla.
A feladat szövege megengedi azt a lehetőséget is, hogy a galvánelemet és az akkumulátort szembe kapcsolva képzeljük el (2. ábra).
 

 
2. ábra
 

Ilyenkor azonban (1) helyett I=Ug-UaR+Rb=0 adódna, ami (2) miatt lehetetlen!
 
Megjegyzések. 1. Sokan az ,,egy ohmos ellenállás'' kifejezésben szereplő határozatlan névelőt félreértették, és R=1Ω-mal számoltak.
2. A galvánelemen mérhető nulla feszültség meglepőnek tűnhet, mindenesetre nem szokványos eset. Ez a helyzet azért alakul ki, mert az elem belső ellenállásán éppen akkora feszültség esik, mint amekkora az elektromotoros ereje (mintha rövidre zártuk volna).