Feladat: A.329 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Dobrovolska Galyna ,  Egri Attila ,  Gáti Beatrix ,  Hablicsek Márton ,  Horváth Márton ,  Hubai Tamás ,  Kiss-Tóth Christián ,  Kocsis Albert Tihamér ,  Kórus Péter ,  Maga Péter ,  Mánfay Máté ,  Mészáros Tamás ,  Pach Péter Pál ,  Paulin Roland ,  Pongrácz András ,  Puskás Anna ,  Rácz Béla András ,  Sali András ,  Torma Róbert 
Füzet: 2004/május, 292 - 293. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Kör geometriája, Körülírt kör, Nehéz feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/november: A.329

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Legyenek a PQ egyenes metszéspontjai a k1, k2 körökkel és az ABQ háromszög köré írt k3 körrel E, F, G, H és R az ábra szerint. A Q, G, E, P, F, H pontok az e egyenes választásától nem függnek, és mindig ebben a sorrendben helyezkednek el.

 
 

A P pontnak a k1 és k3 körökre vonatkozó hatványából PEPF=PAPB=PQPR. Ebből következik, hogy a PR=PEPFPQ előjeles távolság állandó, és így az R pont is rögzített. Az R pont a PF szakasznak belső pontja, mert 0<PRPF=PEPQ<1. Ebből következik, hogy R belső pontja a k1 és a k2 köröknek is.
A P pont az AB szakasz belsejébe esik, mert P belső pontja k1-nek; az A és B pontokat ezért a PQ egyenes elválasztja. Tekintsük azt a három körívet, amelyre a k3 kört az A, B és Q pontok felosztják. Az A és B pontok a k2 belsejében vannak, a Q pont pedig kívül. Ebből következik, hogy a három ív közül a QA és QB ívek metszik a k2 kört, tehát a C és D pontok ezen a két köríven helyezkednek el. A Q, D, B, R, A és C pontok tehát mindig az ábrán látható sorrendben követik egymást a k3 körön. Ebből következik, hogy a CD és PQ szakaszok metszik egymást. A metszéspontot jelöljük S-sel.
Azt állítjuk, hogy az S pont sem függ az e egyenes megválasztásától. Az S pontnak a k2 és k3 körökre vonatkozó hatványából SGSH=SCSD=SQSR. Az előjeles szorzat negatív, ezért az S pont a QR és a GH szakasznak is belső pontja, tehát a PQ egyenesen G és R között helyezkedik el. Az SG szakasz előjeles hosszával kifejezve az SH, SR és SQ előjeles távolságokat,
SGSH=SQSR,SG(SG-HG)=(SG+GQ)(SG-RG)SG=RGGQHG+GQ-RG=RGGQHR+GQ.


Az SQ szakasz előjeles hossza tehát állandó, az S pont nem függ az e egyenes megválasztásától.
 

Megjegyzés. Több versenyző elfeledkezett a pontok lehetséges helyzeteinek vizsgálatáról, és csak annyit bizonyított be, hogy a CD egyenesek egy ponton mennek át. Ők 4 pontot kaptak.