Feladat: B.3657 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Németh Zsolt 
Füzet: 2004/május, 277 - 278. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számtani sorozat, Hozzáírt körök, Derékszögű háromszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/szeptember: B.3657

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Legyen a háromszög két befogója ab, átfogója c, félkerülete s. Jelöljük a háromszög csúcsait a szokásos módon A, B, C-vel, a beírt kör középpontja legyen O, a hozzáírt körök középpontjai pedig az 1. ábrán látható módon Oa, Ob és Oc.

 
 

1. ábra
 

Ismert (lásd pl.: Kiss Gy.: Amit jó tudni a háromszögekről, KöMaL 52. évf. 3. szám (2002. március), 130‐139. old), hogy ekkor a beírt kör érintési pontjai a befogókon C-től s-c távolságra helyezkednek el, az Oa, Ob, Oc középpontú hozzáírt köröknek a befogók egyenesein lévő érintési pontjai pedig C-től rendre s-b, s-a és s távolságra vannak.
Azok a négyszögek, melyeknek egyik csúcsa C, ezzel szemközti csúcsa az O, Oa, Ob, Oc pontok egyike, két további csúcsa pedig a megfelelő körnek a befogók egyenesein lévő érintési pontja, négyzetek, mert három szögük ‐ s így persze a negyedik is ‐ derékszög, továbbá a C-ből valamint a vele szemközti csúcsból induló két-két oldaluk egyenlő (lásd a 2. ábrát).
 
 

2. ábra
 

A beírt kör sugara tehát s-c, a hozzáírt körök sugarára pedig s-a, s-b, illetve s. Tegyük fel, hogy ez a négy szám egy számtani sorozat négy egymást követő eleme. Mivel s-c<s-bs-a<s, azért az elemek sorrendje csak s-c, s-b, s-a, s lehet. Teljesülnie kell továbbá az
(s-b)-(s-c)=(s-a)-(s-b)=s-(s-a)
egyenlőségeknek. Ekkor azonban c-b=b-a=a, vagyis b=2a, c=3a. Ekkor a+b=c, ezért nem teljesül a háromszög-egyenlőtlenség. Ilyen háromszög nem létezik, a négy kör sugara tehát nem alkothat számtani sorozatot.