Feladat: 3388. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2001/március, 186 - 187. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenesvonalú mozgás lejtőn, Csúszó súrlódás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/december: 3388. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. A ládát toló F erő iránya az ábrának megfelelően β szöget zár be a lejtővel. Jelölje azt az erőt amivel a láda a lejtőt nyomja N, a súrlódási erőt S, a súrlódási határszöget pedig α0 (ahol tgα0=μ)! Az erők egyensúlya miatt
Fcosβ=mgsinα+S,N=mgcosα-Fsinβ,S=μN.
Innen
F=mgsinα+μcosαcosβ+μsinβ=mgsin(α+α0)cos(β-α0).
Ez nyilván akkor a legkisebb, ha β=α0. Ekkor
F=mgsin(α+α0)=mgsinα+μcosα1+μ2.
Megoldásunk akkor helyes, ha F még nem függőleges, és a ládát nem emeljük el a lejtőtől (N pozitív). Érdekes módón a két feltétel konkrétan megfogalmazva ugyanarra az egyenlőtlenségre vezet: cos(α+α0)>0. Ha ez nem teljesül, a legkönnyebb a ládát a lejtő elhagyásával egyszerűen felemelni.
 
II. megoldás. A test csúszik, tehát a talaj N nyomóerejének és az S súrlódási erőnek az eredője rajta fekszik a súrlódási határszög által kijelölt (vagyis a test pillanatnyi helyzetét megadó T ponton átmenő, a lejtő normálisával ,,balra'' α0 szöget bezáró) e egyenesen. Ennek az erőnek és a kérdéses F erőnek vektori összege -mg-t kell adjon, hiszen N+S+F+mg=0.
Az F erőt úgy szerkeszthetjük meg, hogy a -mg vektor P végpontját összekötjük az e egyenes valamely Q pontjával. Az erő F nagysága akkor a legkisebb, ha PQ minimális, vagyis amikor PQ merőleges TQ-ra. Az ábráról leolvasható, hogy PQ optimális esetben a vízszintessel α+α0 szöget zár be, a minimális nagyságú erő és a lejtő síkjának szöge tehát β=α0. A minimális erő nagysága
F=mgsin(α+α0)=mg(sinαcosα0+sinα0cosα)==mgcosα0(sinα+cosαtgα0)=mgsinα+μcosα1+μ2.
Mindez csak akkor igaz, ha Q a T ponttól ,,balra'' helyezkedik el, vagyis amíg α+α0<π/2. Ellenkező esetben F legkisebb értéke mg, iránya pedig függőlegesen felfelé mutat.