Feladat: 3360. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2001/február, 121 - 122. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Felületi feszültségből származó energia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/szeptember: 3360. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha egy r sugarú, ϱ sűrűségű higanycsepp h magasságból leesik, akkor a gravitációs helyzeti energiája

ΔEhelyzeti=hρ4r3π3g
értékkel csökken. (Tudjuk, hogy a higany az eredeti méreténél sokkal kisebb átmérőjű cseppekre esik szét, emiatt a végállapot helyzeti energiáját elhanyagolhatjuk.)
Az 1000 darabra széteső csepp törmelékeinek sugara r/10, emiatt az összfelület
10004π(r10)2=40πr2,
az eredeti 4πr2 nagyságú felületnél 36πr2 értékkel nagyobb lesz. Ha α-val jelöljük a higany (levegőre vonatkoztatott) felületi feszültségét, a felület növekedéséből származó energianövekedés
ΔEfelületi=36πr2α.

A higanycseppnek legalább olyan magasról kell leesnie, hogy a gravitációs helyzeti energia csökkenése fedezze a felületi energia növekedését. (Ténylegesen ennél több energiára van szükség, hiszen a közegellenállás munkáját, az ütközésnél fejlődő hőt, a szétrepülő kis cseppek mozgási energiáját, valamint az az egymást ,,taszító'' üveg és higany érintkezéséből származó felületi energiát nem is vettük figyelembe.) Az energetikai feltétel akkor teljesül, ha
hρ4r3π3g>36πr2α,
ahonnan a keresett esési magasságra
h>27αϱgr20cm
adódik. Ez az érték valóban sokkal nagyobb, mint a kialakuló kis gömbök sugara, a törmelékek helyzeti energiájának elhanyagolása tehát jogos volt.
 Több dolgozata alapján 

Megjegyzések. 1. A numerikus számítás során a higany felületi feszültségét 0,5N/m-nek vettük. A különböző táblázatok meglehetősen nagy szórással adják meg a higany felületi feszültségét. A Négyjegyű függvénytáblázat bizonyos kiadásaiban például 0,047N/m, illetve 0,74N/m szerepel. Ezekkel az adatokkal számolva a kérdéses magasság kb. 2 cm, illetve 30 cm lenne. Azokat a megoldásokat, amelyek elvi hibát nem tartalmaztak, csupán az anyagi állandók téves értéke miatt tértek el az itt megadott számértéktől, az értékelésnél természetesen helyesnek tekintettük. Táblázati adatok hibájából származó numerikus tévedésért csak akkor ,,jár'' pontlevonás, ha nyilvánvalóan irreális számszerű végeredmény (jelen feladatnál pl. a Nap‐Föld távolság sokszorosának megfelelő ejtési magasság) szerepel a dolgozatban, és ehhez semmilyen megjegyzést nem fűz a beküldő.
2. Sokan a felületi energia számításánál a hártyákra érvényes ΔE=2αΔA formulát használták. Ez helytelen, hiszen míg a hártyáknál két oldalon érintkezik a folyadék levegővel (vagy a folyadék gőzével), addig a higanycsepp felületének csak egy oldala van!