Feladat: 2981. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kacsuk Zsófia ,  Kurucz Zoltán ,  Tóth Gábor Zsolt ,  Várkonyi Péter 
Füzet: 1997/február, 110. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb hidrosztatikai nyomás, Newton-féle gravitációs erő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1996/április: 2981. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a Föld sugarát R-rel, az üreg sugarát r-rel, mélységét H-val, a ,,behorpadás'' nagyságát pedig h-val! A víz felszínének alakját az a feltétel szabja meg, hogy a felszín bármely pontjában a gravitációs helyzeti energia ugyanakkora kell legyen. (Ha nem így lenne, a víz a nagyobb energiájú helyről az alacsonyabb felé folyna.)
Hasonlítsuk össze az ábrán látható A és B pontokba helyezett egységnyi tömegű test energiáját! Mivel a Föld átlagsűrűsége ϱ¯5,5kg/dm3, és az üreg ,,anyaghiánya'' úgy vehető figyelembe, mintha egy Δϱ=-2ϱvíz=-2kg/dm3 sűrűségű testet helyeztünk volna szimmetrikus tömegeloszlású Föld megfelelő helyére, a Vpot(A)=Vpot(B) feltétel:

-γ(4π/3)ϱ¯R3R-h-γ(4π/3)Δϱr3H+r=-γ(4π/3)ϱ¯R3R.
(Az üreg hatását a B pontban RH+r miatt elhanyagoltuk. Ugyancsak nem vettük figyelembe a ,,behorpadt'' részből hiányzó anyagmennyiség gravitációs hatását; ezt az elhanyagolást hR indokolja.) A fenti egyenlet így is írható:
-5,5R3R-h+2r3H+r=-5,5R2.
Az ismeretlen r sugárra ez egy harmadfokú egyenlet, melyet pl. numerikusan oldhatunk meg. Az R6300 km, H6 km adatokkal r24 km adódik.
 Több megoldás alapján