Feladat: 195. fizika mérési feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Felföldi Zsolt ,  Friedl Zita ,  Ivády Balázs ,  Péterfalvi Csaba ,  Sarlós Ferenc ,  Tamás Levente ,  Tóth Adrienn 
Füzet: 1998/december, 561. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hőtani mérés, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1998/február: 195. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A tea hőmérsékletét folyadékos, esetleg digitális (elektromos) hőmérővel, az eltelt időt pedig stopperral, vagy karórával folyamatosan mérhetjük. A kihűlés sebessége függ a környezet hőmérsékletétől, a pohár anyagától és vastagságától, továbbá a hőcserét esetleg elősegítő kevergetéstől. A mérési adatok exponenciális függvénnyel közelíthetők (ezt a hővezetés elmélete is alátámasztja):

T(t)=T0+(T(0)-T0)e-λt,
ahol T0 a környezet hőmérséklete, T(0) a tea kezdeti hőmérséklete, T(t) pedig a t idő elteltével mért hőmérséklet. Ha a mérési adatokból kiszámítjuk T(t)-T0 logaritmusát, és azt a t idő függvényében ábrázoljuk, közelítőleg egyenest kapunk. Az egyenes meredeksége a hűlés gyorsaságára jellemző szám, a hőcsere ,,időállandója''. A tényleges mérési adatok esetenként lényegesen eltérhetnek az elméleti várakozástól. Ennek okát pl. a hővezetésnél lényegesen bonyolultabb folyadék- és légáramlásban, továbbá a folyadék (hőmérséklettől erősen függő sebességű) párolgásában kereshetjük.