A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. A tea hőmérsékletét folyadékos, esetleg digitális (elektromos) hőmérővel, az eltelt időt pedig stopperral, vagy karórával folyamatosan mérhetjük. A kihűlés sebessége függ a környezet hőmérsékletétől, a pohár anyagától és vastagságától, továbbá a hőcserét esetleg elősegítő kevergetéstől. A mérési adatok exponenciális függvénnyel közelíthetők (ezt a hővezetés elmélete is alátámasztja): ahol a környezet hőmérséklete, a tea kezdeti hőmérséklete, pedig a idő elteltével mért hőmérséklet. Ha a mérési adatokból kiszámítjuk logaritmusát, és azt a idő függvényében ábrázoljuk, közelítőleg egyenest kapunk. Az egyenes meredeksége a hűlés gyorsaságára jellemző szám, a hőcsere ,,időállandója''. A tényleges mérési adatok esetenként lényegesen eltérhetnek az elméleti várakozástól. Ennek okát pl. a hővezetésnél lényegesen bonyolultabb folyadék- és légáramlásban, továbbá a folyadék (hőmérséklettől erősen függő sebességű) párolgásában kereshetjük. |