Feladat: 2002. évi Fizika OKTV II. forduló 1. feladata Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2003/április, 238 - 239. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tökéletesen rugalmas ütközések, OKTV
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/április: 2002. évi Fizika OKTV II. forduló 1. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A folyamatban két rugalmas ütközés megy végbe. Az első ütközés során (tömegük egyenlősége miatt) az A és B korongok ,,sebességet cserélnek'', az A korong megáll, B pedig v sebességgel megindul.

 
 

8. ábra

 
 
 

9. ábra
 

Vizsgáljuk a B és C korongból álló rendszer további mozgását! A második rugalmas ütközés akkor következik be, amikor a fonál hirtelen megfeszül, és megrántja a végeihez kötött két korongot; egyenlő F nagyságú, de ellentétes irányú erőlökést adva nekik. Ez az erőlökés a fonálra merőleges sebességkomponenseket nem tudja megváltoztatni (tehát a 8. ábrán látható jelölésekkel azok nagysága v2=v/2 és nulla marad), a fonállal párhuzamos sebességkomponensek pedig (mivel a korongok tömege megegyezik) kicserélődnek (9. ábra). A második ütközés után tehát mindkét test sebességének nagysága ugyanakkora:
uB=uC=v22,
de a sebességük iránya egymásra merőleges. Válasszunk egy olyan koordináta-rendszert, amelynek y tengelye a v-vel (az A korong pályájával) párhuzamos, ebben a második ütközésben részt vevő testek sebessége az ütközés után:
uBy=-uBx=v/2,
illetve
uCy=uCx=v/2,
tehát mindkét test az y tengellyel 45-os szöget bezáró irányban mozog.
A második ütközés (a fonál által kifejtett erőlökés) után a fonál azonnal meglazul, és mindkét korong erőmentesen, egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. A két korongot összekötő egyenes akkor lesz párhuzamos az y tengellyel (az A korong korábbi sebességével), amikor B is és C is megteszi v/2 sebességgel az 2/4 nagyságú ,,x irányú'' távolságot. Ez a pillanat az A-val való ütközés után
t=v22=0,35s  
múlva következik be. Ekkor mind az A, mind pedig a B korong /2=0,5m távolságban lesz az A korongtól, egymástól mért távolságuk pedig 2/2=0,71m.