Feladat: 3574. fizika feladat Korcsoport: - Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bagócsi Szilvia 
Füzet: 2003/október, 439 - 440. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemegyensúlyi folyamatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/december: 3574. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Gondoljuk végig először, hogy mi a túlhűtés! A folyadékok (így a víz is) fagyáspontja alá hűthető, ha nyugalomban van, nincsenek benne kristályosodási gócoknak tekinthető szilárd szennyeződések, és nem érintkezik anyagának szilárd fázisával. Ez a jelenség a túlhűtés. Ha azonban a túlhűtött vizet megrázzuk, vagy egy kis jégdarabot dobunk bele, a fagyás hirtelen megindul. Már egy kevés víz megfagyása során annyi hő szabadul fel, amennyi az összes túlhűtött vizet 0C-ra melegíti, tehát víz‐jég keverék keletkezik. Mindez anélkül megy végbe, hogy a környezet hőt adna vagy hőt vonna el a rendszertől. Ha azt akarjuk elérni, hogy az összes víz megfagyjon, sőt, a keletkező jég 0C-nál hidegebb legyen, akkor hőt kell elvonnunk a rendszertől. A folyamat során a környezet által közölt összes hőt három tag összegeként írhatjuk fel:

(i)Ha az m tömegű, -ΔT hőmérsékletű túlhűtött vizet óvatosan felmelegítenénk 0C-ra, Q1=mcvΔT hőt kellene közölnünk vele (cv a víz fajhője).
(ii)A jég megfagyásakor felszabaduló hő Q2=mL (L a víz fagyáshője), ezt a hőt el kell vonnunk a rendszertől.
(iii)Végül a jég lehűtésekor további Q3=mcjΔT hőt kell elvonnunk a rendszertől (cj a jég fajhője).

A fenti három folyamat nem feltétlenül a leírt sorrendben, hanem részben vagy teljesen összemosódva, egyszerre is végbemehet, de az összes hőközlés szempontjából ez lényegtelen, az átadott összenergia csak a kezdeti állapot és a végállapot energiájától függ, nagysága
Q=Q1-Q2-Q3=m(cvΔT-L-cjΔT).
A megadott számértékek és táblázati adatok felhasználásával
Q=2(4,25-334-2,15)kJ=-647kJ,
tehát ennyi hő elvonásával mehet végbe a kérdéses folyamat.
(Bagócsi Szilvia (Révkomárom, Selye J. Gimn., 11. o.t.)