Feladat: 3576. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2003/április, 248 - 249. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gördülés lejtőn, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/december: 3576. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. a) A henger lejtővel érintkező A pontjánál S súrlódási erő hat a hengerre. Ennek és a nehézségi erő lejtő irányú komponensének hatására a henger tömegközéppontja a gyorsulással mozog lefelé (1. ábra). (Válasszuk a lejtőn lefelé mutató irányt pozitívnak!) A mozgásegyenlet:

mgsinα+S=ma,(1)
a forgómozgás alapegyenlete pedig
(mgx-S)r=Θβ.(2)
Kihasználva a csúszásmentes gördülés a=βr feltételét, α megadott számértékét, továbbá azt, hogy tömör (homogén) hengerre Θ=mr2/2, az (1) és (2) egyenletrendszer megoldásaként a következő adódik:
S=mg4x-16,a=2x+13g.(3)

 
 

2. ábra
 

A képletekből vagy az S(x) függvény ábrázolásából (2. ábra) leolvasható, hogy x=1/4 esetén nem lép fel súrlódási erő, tehát ilyenkor még nagyon sima lejtőn (μ=0 esetén) sem csúszik meg a henger.
A henger és a lejtő között fellépő N nyomóerőt abból a feltételből számíthatjuk ki, hogy a henger a lejtőre merőlegesen nem gyorsul:
N=xmg+mgcosα=mg(x+32).(4)
Ez az erő nem lehet negatív, tehát
x-32.
(Még szorosabb megszorítást jelent a feladat szövegében szereplő húzás kifejezés, emiatt szigorúan véve csak az x>0 tartománnyal kell foglalkoznunk. Értelmezhetjük azonban a feladatot kicsit általánosabban is! Ellentétes irányú tekercseléssel a lejtőre merőlegesen felfelé is húzhatjuk a hengert, ez formálisan a -3/2x0 tartománynak felel meg.)
c) A csúszásmentes gördülés feltétele általában:
μ|S|N=13|4x-1|3+2x.
Ha a=2g, S=32g, x=52 és μ33+50,45.
Vizsgáljuk még meg, mozoghat-e a henger középpontja a lejtőn felfelé 2g gyorsulással. (Ez nyilván csak a fordítottan feltekert fonállal, vagyis x<0 esetén képzelhető el.) Az a=-2g gyorsuláshoz (3) szerint x=-7/2<-3/2 tartozik, ennek megfelelő erő alkalmazásakor viszont a (4) egyenletből N<0 következik. A henger tehát nem mozoghat felfelé 2g gyorsulással, mert felemelkedik a lejtőről.
(Mezei Márk (Budapest, ELTE Radnóti M. Gyak. Gimn., 11. o.t.)
 

Megjegyzések. 1. Érdekes, hogy μ2/3 esetén bármilyen erősen húzzuk is a fonalat, a henger nem csúszhat meg, legfeljebb a fonál szakad el.
2. A legnagyobb gyorsulás felfelé 0,24g lehet, ez is csak ,,végtelen nagy'' súrlódási együtthatóval (pl. fogaskerékkel és fogasléccel) valósítható meg.
((G. P.)