Feladat: 3554. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bóka Gergely ,  Vigh Máté 
Füzet: 2003/április, 243 - 244. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merev testek dinamikája, Egyenesvonalú mozgás lejtőn, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/október: 3554. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Feltételezzük, hogy a golyó és a henger ugyanabból az anyagból készült, vagyis a súrlódási tulajdonságaik megegyeznek, továbbá mindkét testnél a gördülési ellenállást és a légellenállást figyelmen kívül hagyhatjuk.

 
 

Vizsgáljuk egy Θ tehetetlenségi nyomatékú test tiszta gördülését α hajlásszögű lejtőn. Az ábra jelöléseivel a mozgásegyenletek: mgsinα-S=ma és Sr=Θβ, a tiszta gördülés feltétele pedig rβ=a és SμN=μmgcosα. Innen
a=gsinα1+Θmr2.
Mivel Θmr2 alakfüggő (gömbre 0,4; hengerre pedig 0,5), tiszta gördülés esetén a golyó és a henger gyorsulása különböző lesz, tehát nem érhetnek le egyszerre a lejtő aljára.
Ha a lejtőn mozgó test csúszik és gurul (köszörül), akkor fennáll S=μmgcosα, ahonnan a=g(sinα-μcosα). Ez a kifejezés független a tehetetlenségi nyomatéktól, tehát mind a gömbre, mind pedig a hengerre ugyanakkora nagyságú. A kezdősebesség nélkül indított csúszva gördülő henger tehát ugyanakkor ér le a lejtő aljára, mint az ugyancsak csúszva gördülő golyó. A köszörülés kinematikai feltétele: a>rβ, ami ‐ a mozgásegyenletek megoldása után ‐ így is írható:
μ<tgα1+mr2Θ.
Ez a feltétel a gömb esetén adja a szigorúbb megszorítást: μ<27tgα.
Mindeddig a tapadási és a csúszási súrlódási együtthatókat egyforma nagyságúnak tekintettük. Ha ezt nem tesszük, hanem megengedjük a μtμcs lehetőséget is (μt>μcs), akkor úgy is megvalósulhat a feladat feltétele, hogy a gömb tisztán gördül, a henger pedig csúszik. Ez akkor következik be, ha
27tgα<μt<13tgα.
Ilyenkor ahenger=g(sinα-μcscosα) és agömb=57gsinα. A két gyorsulás akkor egyezik meg, ha
μcs=27gtgα.

(Bóka Gergely (Szolnok, Verseghy F. Gimn., 12. o.t.) és
Vigh Máté (Pécs, Babits M. Gimn., 11. o.t.) dolgozata alapján