Feladat: 2002. évi Eötvös fizikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2003/március, 173 - 177. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gauss-törvény, Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/március: 2002. évi Eötvös fizikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. ,,Ha nem tudsz megoldani egy feladatot, csinálj belőle magadnak egy könnyebbet'' ‐ tanácsolja Pólya György (1888‐1985) ,,A gondolkodás iskolája'' c. könyvében. Tegyük ezt most mi is, mindaddig, amíg csak egy olyan feladatig jutunk, amit már meg tudunk oldani. Innen visszafejtve a gondolatsort, talán kaphatunk ötleteket a nehezebb feladatok megoldásához.
Foglalkozzunk először az a) kérdéssel! Mi lenne, ha mindkét félgömbhéjon ugyanakkora, (Q,Q) töltés lenne? Mi lenne, ha a töltések ellentétes előjelűek (Q,-Q) lennének? Ilyenkor jut az ember eszébe a síkkondenzátor.
A Q töltésű síkkondenzátor lemezein Q és -Q töltés, a lemezek között E térerősségű homogén tér van. A kondenzátor energiája

W=Q22C=Q22ε0Ax,
amiből látszik, hogy a lemezek közötti erő nagysága
F=Q22ε0A=12QQε0A=12QE.

Innen lépegessünk visszafelé! Ha nem Q és -Q, hanem Q és +Q töltés van a lemezeken, akkor annyi a különbség, hogy nem vonzó, hanem taszító erő lép fel, E pedig annak a térerősségnek a nagysága, ami a lemezeken kívül jelenik meg.
Két szembefordított, Q töltéssel egyenletesen feltöltött gömbhéj elektromos tere ugyanaz, mint ami egyetlen gömbön kívül lép fel, ha az 2Q töltéssel van egyenletesen feltöltve. Ekkor a térerősség a gömbön kívül akkora, amekkora a 2Q nagyságú, a gömb közepén elhelyezett ponttöltéstől jönne létre:
E=14πε02QR2.
A gömb felületén a töltéssűrűség:
σ=2Q4R2π=Q2R2π=(ε0E).
Ugyanitt az energiasűrűség (egységnyi térfogatra jutó energia, nyomás jellegű mennyiség):
p=12ε0E2=12σE.
Egy elektromosan töltött felület adott nagyságú darabkájára ható erőt a felület nagysága, töltéssűrűsége és a felület közvetlen közelében mérhető elektromos térerősség egyértelműen meghatározza. Ez az elektrosztatikus ,,nyomás'' tehát nemcsak a síkkondenzátor, hanem a töltött félgömbhéj esetében is a fentebb kiszámított p-vel (az energiasűrűséggel) egyezik meg.
A félgömbhéjra ható eredő erő ugyanakkora, mint a félgömbhéjat gondolatban lezáró körlapra ható erő lenne p nyomás esetén (hiszen egy p nyomású gázba helyezett lezárt félgömbre a gáz által kifejtett eredő erő nyilván zérus). A kérdéses erő tehát
F=pR2π=12σER2π=1214πε0Q2R2.

Kiszámítottuk a két szembefordított, egyenként Q töltésű félgömbhéj között fellépő erőt. Térjünk vissza most az eredeti a) kérdéshez, ami az eddig tárgyalt esettől csak abban tér el, hogy az egyik félgömbhéjon nem Q, hanem q töltés van! Az elektrosztatikus erő arányos a test töltésével, ezért
Fa=qQF=1214πε0QqR2.

 
Megjegyzés. Látható, hogy a Coulomb-törvényhez nagyon hasonló formulát kaptunk, csupán a képletben szereplő numerikus együttható tér el az ismert kifejezésétől. Akár meg is kereshetnénk azokat a pontokat a félgömbök belsejében, ahova elhelyezett Q illetve q ponttöltések éppen ekkora erőt fejtenek ki egymásra; ez azonban nem volt kérdés a feladatban. Megjegyezzük, hogy a kérdéses pontok nem esnek egybe a homogén tömegeloszlású félgömbhéjak tömegközéppontjaival, mint azt több versenyző tévesen állította. Az eltérésnek az az oka, hogy csak a homogén gravitációs erőtér hatása helyettesíthető a tömegközéppontba képzelt testre ható erővel, a Coulomb-féle erőtér pedig inhomogén!
A b) kérdés megoldásához ismét idézzük fel Pólya György tanácsát! A kérdéses aszimmetrikus elrendezés helyett tekintsünk egy szimmetrikusat, amit feltehetőleg egyszerűbb lesz kezelnünk. Egészítsük ki a b) elrendezést a ,,tükörképével'' (9. ábra)! Írjuk fel a bal oldali két félgömbhéj által a jobb oldali két félgömbhéjra kifejtett eredő erőt! Ez négy erőből tehető össze:
F=FQQ+Fqq+FQq+FqQ
Az összeg két utolsó tagja egyenlő egymással, és mindegyikük éppen az az Fb erő, amit keresünk! Ha tehát ki tudjuk számítani F-et, akkor FQQ és Fqq ismeretében (amelyeket az a) kérdésre tudunk visszavezetni) a keresett erő meghatározható.
 
 

9. ábra
 

F kiszámításához tekintsük azt az elektromos teret, amit két koncentrikus gömbhéj hoz létre: a belső, r sugarú, 2q töltésű gömbhéj és a külső, R sugarú, 2Q töltésű gömbhéj. Gyakorlatilag ez lesz a négy félgömnhéj által létrehozott elektromos tér is.
 
 

10. ábra
 

A kis gömbhéj belsejében az elektromos térerősség nulla. E gömb felületén a töltéssűrűség:
σq=q2r2π,
a térerősség pedig a gömb felületénél, de kívül:
E1=14πε02qr2.
Ennek a kis gömbnek a tere a nagy gömb felületénél, annak belsejében:
E2=14πε02qR2.
A nagy gömb felületén a töltéssűrűség:
σQ=Q2R2π.
A nagy gömbön kívüli térrészben a térerősségért mindkét gömb töltése felelős. Az elektromos térerősség nagysága
E3=14πε02q+2QR2.
A fenti kifejezések segítségével ‐ az a) kérdésnél alkalmazott gondolatmenetet követve ‐ F-et a következő módon számíthatjuk ki:
F=12σqE1r2π+12σQ(E2+E3)R2π.
Behelyettesítve σq, σQ, E1, E2 és E3 fenti kifejezéseit, F meghatározható.
Az a) kérdésre adott választ felhasználva
FQQ=1214πε0Q2R2ésFqq=1214πε0q2r2.
Ezek után a keresett Fb=FqQ-ra kapjuk:
Fb=1214πε0QqR2.
Az eredmény meglepő, hiszen független r-től, így a b) esetben is ugyanakkora az erő, mint az a) esetben! (Ennyi számolás után meg is érdemeltünk egy kellemes meglepetést.)
 
Megjegyzés.b) kérdést megválaszoló versenyzők több kiváló ötlettel is éltek. Nagy Márton (Budapest) gondolatban körülvette a 11.a ábrán látható elrendezést (amelyen az egyszerűség kedvéért csak a kisebb félgömbhéjra ható erőt tüntettük fel) egy R-nél ,,hajszálnyival'' nagyobb sugarú, -2Q töltésű gömbhéjjal (11.b ábra). Így a félgömbhéjak között ható erőt nem változtatta meg, hiszen az egyenletesen töltött gömbhéj térerőssége belül nulla. Ez az elrendezés nyilván egyenértékű a 11.c ábrán láthatóval, amiből -Q előjelét megváltoztatva a 11.d ábrán feltüntetetthez jutunk. Tükrözzük ezt az elrendezést a félgömbhéjak képzeletbeli határsíkjára (11.e ábra). Azt kaptuk, hogy a Q töltésű (egyenletes töltésű) félgömbhéj ugyanakkora erőt fejt ki egy ,,benne lévő'' másik, q töltésű félgömbhéjra, mint amekkorát egy ,,belőle kilógó'' q töltésű félgömbhéjra. Ezek szerint egy 2q töltésű gömbre a nagy félgömbhéj 2F erőt fejtene ki, q össztöltésű gömbre pedig ennek felét, F-et (11.f ábra).
 
 

11. ábra
 

Most már csak a hatás‐ellenhatás törvényét kell alkalmaznunk: a q töltésű gömb (amelynek elektromos tere a gömbön kívül egy ponttöltés terével is helyettesíthető, tehát nem függ r-től!) a Q töltésű félgömbhéjra éppen a keresett F nagyságú erőt fejti ki (11.g ábra). A végeredmény a Coulomb-törvény és a gáznyomásos hasonlat alkalmazásával adódik:
F=14πε0qR2Q2πR2R2π=18πε0QqR2.

Még tovább ment a feladat általánosításában Csóka Endre (Debrecen), aki ‐ a fentiekhez hasonló ,,tükrözéses módszerrel'' ‐ megmutatta, hogy a félgömbhéjak között ható F erő nagysága akkor is a fent kiszámított érték, ha a két félgömb szimmetriatengelye tetszőleges α szöget zár be egymással. Az erő nagysága a töltések szorzatán kívül csak a nagyobb félgömbhéj sugarától függ, iránya pedig a nagyobb félgömb szimmetriatengelyével párhuzamos, jóllehet a hatásvonala általában nem megy át a félgömbhéjak közös középpontján (12.a ábra). Ez az eredmény is meglepő, hiszen ha r és R majdnem egyforma nagyságúak, egyikük csupán egy parányival nagyobb a másiknál, akkor az erő iránya ugrásszerűen változik, attól függően, hogy melyik sugár is a nagyobb (12.b és 12.c ábrák).
 
 

12. ábra