Feladat: 3560. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  László Eszter ,  Nagy Róbert ,  Pálinkás Csaba ,  Paulin Dániel ,  Rakyta Péter ,  Sepsi Örs ,  Szabó Áron ,  Szilágyi Péter 
Füzet: 2003/február, 119 - 121. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hajlítás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/október: 3560. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük a pálca hosszát L-lel, az útmutatásban szereplő arányossági tényezőt pedig C-vel! Tekintsük először a kezdetben vízszintesen pálcát, amelynek egyik vége G súly hatására h távolsággal lehajlik. Közelítsük a meghajlított pálca alakját egyetlen R sugarú körívvel!

 

Megjegyzés. Tudjuk ugyan, hogy a pálca görbülete (görbületi sugarának reciproka) a pálca egyes darabkáira ható forgatónyomatéktól függ, s emiatt a rögzítésnél a legnagyobb, a másik vége felé haladva egyre kisebbé válik, és a terhelésnél már nullára csökken. A görbület tehát nem lehet állandó, ennek ellenére ‐ a számítás egyszerűsítése érdekében ‐ mégis ezzel a durva közelítéssel élünk, hiszen nem pontos eredményt, hanem csak nagyságrendi becslést kívánunk kapni a keresett kritikus F terhelésre.
 
 

1. ábra
 

Ebben a közelítésben a görbületi sugár a Pitagorasz-tételből számítható (1. ábra):
R2(R-h)2+L2,
ahonnan hL miatt
RL22h50m.  (1)
(A kicsiny lehajlás miatt a meghajlított pálca vízszintes vetületének hosszát ugyancsak L-nek vettük.)
Vizsgáljuk most az energiaviszonyokat! Gondoljuk el, hogy a lehajlított pálca egyensúlyi állapota úgy jött létre, hogy saját erőnkkel szép lassan lenyomtuk a pálca végét (ehhez a lehajlással arányosan fokozatosan növekvő erőt kellett kifejtenünk), majd amikor elértük a megadott h értéket, ráakasztottuk a pálcára a G súlyt. Mivel az általunk kifejtett erő az elmozdulással arányosan nőtt, átlagosan a maximális erő felével számolhatunk, a végzett munkánk tehát
W=Fmax2h=G2h.(2)
Ez a munka a pálca rugalmas energiáját növelte (a pálca saját súlyát elhanyagoljuk), tehát
W=CLR2,(3)
amiből (1) és (2) felhasználásával az arányossági tényezőre
C=G2hR2L=GL38h=125Jm
adódik.
 
Megjegyzés. Ugyanerre az eredményre jutunk, ha a pálcából és a rá akasztott G súlyból álló rendszer energiáját vizsgáljuk a pálca x lehajlásának függvényében. Egyensúlyi állapotban az összenergia (ami x másodfokú függvényével közelíthető) minimális. Ha viszont a pálca rugalmas energiáját a nehezék helyzeti energiájának csökkenésével tesszük egyenlővé, egy kettes faktorban eltérő, hibás eredményt kapunk!
 

 
 

2. ábra
 

Tekintsük most a függőlegesen terhelt pálcát. Képzeljük el, hogy a pálca tetejére F nagyságú súlyt helyeztünk, amelynek hatására a pálca a 2. ábrán látható módon meghajlik. Ez nyilván csak akkor következhet be, ha a teher helyzeti energiájának csökkenése fedezi a pálca rugalmas energiájának növekedését. A pálca alakját ismét egyetlen körívvel közelítjük, melynek sugarát r-rel jelöljük. (Természetesen r és a korábban szereplő R nem egyenlő!) Az ábrán látható szög (radiánban mérve)
α=L2r,
és mivel ez a szög kicsiny, érvényes rá a
sinαα-16α3
közelítő összefüggés. (Ez a formula differenciálszámítás felhasználásával vezethető le, de numerikusan akár egy zsebszámológéppel is könnyen ellenőrizhető.)
A pálca rugalmas energiájának növekedése
ΔE1=CLr2,
a súly helyzeti energiájának csökkenése pedig
-ΔE2=Fx=F(2rα-2rsinα)2Frα36=124FL3r2.
A pálca ,,spontán'' kihajlásának feltétele: |ΔE2|>ΔE1, azaz
124FL3r2>CLr2.
Ez a feltétel ‐ r értékétől függetlenül ‐ mindig teljesül, ha
F>Fkritikus=24CL2=3GLh3000N.  

(Szabó Áron (Debrecen, Fazekas M. Gimn., 11. o.t.) dolgozata alapján

 
II. megoldás. Az egyik végén mereven befogott, másik végén súllyal terhelt vízszintes rúd (pálca) lehajlása (lásd pl. a Négyjegyű függvénytáblázatban a ,,Rugalmas alakváltozások''-nál) az I. megoldásban használt jelöléseket követve
h=13L3EIG,
ahol E a rúd anyagának Young-modulusa, I pedig a rúd vastagságától és a keresztmetszetének alakjától függő ún. másodrendű keresztmetszeti nyomatéka. Innen kifejezhetjük az EI szorzatot:
EI=L3G3h.(4)

A függőlegesen terhelt rúd kritikus terhelése (az ún. Euler-féle kritikus érték)
Fkritikus=EIπ2L2.(5)
(Ez az összefüggés levezethető a rugalmas alakváltozások lineáris elméletéből, lásd pl. R. Feynman: Mai fizika, 7. kötet, vagy megtalálható a ,,Mechanika szakközépiskolások számára'', Tankönyvkiadó, 1972. tankönyvben.) Az EI állandó (4)-beli értékét (5)-be helyettesítve a kritikus terhelésre
Fkritikus=π23GLh3300N.  

(László Eszter (Pécs, Leöwey Klára Gimn., 9. o.t.)
 

Megjegyzés. A II. megoldásban hivatkozott képletek a lineáris (a Hooke-törvényt követő) rugalmasságtani egyenletek pontos megoldásaként adódnak, míg az I. megoldás összefüggései ‐ a görbület állandóságának feltételezése miatt ‐ csak közelítő jellegűek. A számítás pontosságát úgy lehetne javítani, ha a pálca alakját több (mondjuk 2 vagy 3) különböző sugarú körívvel közelítenénk, és a rugalmas energiát szakaszonként számolnánk ki.
A ,,pontos'' megoldás szerint a vízszintesen befogott pálca alakja egy harmadfokú polinommal írható le, a függőlegesen terhelt pálca pedig (kicsiny kihajlások esetén) egy fél szinuszhullámmal adható meg. A kétféle tárgyalás pontossága egymással is összevethető, ha kihasználjuk, hogy az EI szorzat éppen a C együttható 2-szerese. Eszerint a vízszintes rúd lehajlásának az erő kiszámításánál a ,,helyes'' érték 4/3-szorosát, a függőleges rúd esetében pedig 12/π2-szeresét kaptuk, a két erő arányát pedig mindössze egy 9/π2-es faktor, vagyis kb. 10 százalékos hibával kaptuk meg.
Meglepő, hogy az alkalmazott durva közelítés ‐ felsőbb matematikai módszerek alkalmazása nélkül ‐ milyen jó becslést ad a kérdéses kritikus terhelésre.
() (G. P.)