Feladat: 2002. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2002/november, 493 - 496. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb áramvezetés folyadékokban, Egyéb elektrodinamika, Nemzetközi Fizika Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/október: 2002. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Ha egy gömb alakú, kicsiny elektródából homogén és végtelen közegben I állandó áram folyik ki, akkor a szimmetria miatt nyilvánvaló, hogy az áramsűrűség csak az elektródától mért távolságtól függ, az iránytól nem. A töltésmegmaradás miatt egy tetszőleges r sugarú, elektróda középpontú gömbfelületen I áram folyik ki át (2. ábra), ezért

j=I4πr2,
vagy az irányokat is figyelembe véve
j=I4πr3r.
 

2. Ha az előzőekben vizsgált szituációban a közeg fajlagos ellenállása ϱ, akkor a differenciális Ohm-törvény alapján az elektróda által létrehozott elektromos térerősség az r helyvektorú pontban
E=ϱj=Iϱ4πr3r.
Vegyük észre, hogy ez az elektromos mező egy Q=ε0ϱI nagyságú pontszerű töltés, vagy egy töltött gömb (gömbön kívüli) elektromos terével egyezik meg.
 
 

3. ábra
 

Tekintsük most a feladatban leírt esetet! A zsákmány belsejében elképzelt két, egymástól viszonylag távol lévő gömb egyikéből Izs áram folyik ki, a másik gömbbe pedig Izs áram folyik be. A gömbök között végtelen, homogén, ϱ fajlagos ellenállású közeg van. A kialakuló elektromos mező és árameloszlás (az elektromos mezőt leíró egyenletek linearitása miatt) felfogható úgy, mint egy végtelen, homogén közegben elhelyezkedő +Q töltésű és egy tőle lzs távolságra levő -Q töltésű gömbelektróda elektromos és áramterének lineáris szuperpozíciója. A 3. ábra jelöléseivel az egyes mezők térerősségei és potenciáljai:
E+=14πε0Qr+3r+=ϱIzs4πr+3r+,U+=14πε0Qr+=ϱIzs4πr+,
illetve
E-=14πε0(-Q)r-3r-=-ϱIzs4πr-3r-,U-=14πε0(-Q)r-=-ϱIzs4πr-.
A szuperpozíció eredménye:
E=E++E-=ϱIzs4π(r+r+3-r-r-3),U=U++U-=ϱIzs4π(1r+-1r-).
A feladatban vizsgálandó P pontban r+=r-=r, valamint r+-r-=lzs, ezért a ragadozó helyén az elektromos térerősség
EP=ϱIzs4πr3lzs.
Felhasználva, hogy ry,
EP=ϱIzs4πy3lzs.
 

3. Jelölje a zsákmányállatot modellező két gömb alakú áramforrás közül a negatív elektróda potenciálját Ux, a pozitív elektródáét pedig Uy. Ezek a potenciálok az általános képlet segítségével az rzs sugarú elektródák felületén is meghatározható:
Ux=ϱIzs4π(1lzs-rzs-1rzs),Uy=ϱIzs4π(1rzs-1lzs-rzs)
Az elektródák közötti Uzs feszültség a potenciálok különbségeként kapható:
Uzs=Uy-Ux=ϱIzs2πrzslzs-2rzslzs-rzs.
Felhasználva, hogy rzslzs, a zsákmányban elképzelt forrásgömbök közötti feszültség:
Uzs=ϱIzs2πrzs.
A forrásgömbök közötti Rzs ellenállás, és a forrás Pzs teljesítménye könnyen kaphatók:
Rzs=UzsIzs=ϱ2πrzs,Pzs=UzsIzs=ϱIzs22πrzs.
 

4. A zsákmány által keltett elektromos mező homogénnek tekinthető a ragadozó helyén, térerőssége a korábban meghatározott EP, ezért a helyettesítő kapcsolásban U-val jelölt feszültség:
U=Erld=ϱIzs4πy3lzsld,
ahol ld a ragadozó érzékelő (detektáló) gömbjeinek távolságát jelöli, a gömbök sugara pedig rd (rdld).
A környező tengervíz Rv ellenállása az Rzs-vel való analógia alapján:
Rv=ϱ2πrd.
A modellben szereplő soros kapcsolású áramkörben a kérdezett Ud feszültség és Pd teljesítmény egyszerűen számolható:
Ud=URdRd+Rv=ϱIzs4πy3lzsldRdRd+ϱ2πrd,
illetve
Pd=Ud2Rd=(ϱIzs4πy3lzsld)2Rd(Rd+ϱ2πrd)2.

 

Megjegyzés. Az áramkör helyettesítő kapcsolása alapján megállapíthatjuk, hogy az elrendezés éppen olyan, mintha egy U elektromotoros erejű, Rv belső ellenállású feszültségforrásra Rd nagyságú terhelő ellenállást kötöttünk volna.
Jóllehet a verseny során a résztvevőktől nem kérték annak belátását, hogy a rendszer (vagyis a ragadozó + zsákmány + tengervíz) elektromos szempontból a megadott áramkörrel helyettesíthető, de ,,versenyen kívül'' tanulságos lehet ennek végiggondolása.
Induljunk ki abból a helyzetből, amelyben a ragadozó halon még nem tud áram folyni (mondjuk azért, mert a hal ,,kikapcsolta'' a detektáló egységét, vagyis annak belső ellenállása végtelen nagy). A hal közelében Er az elektromos térerősség, az egymástól ld távol levő érzékelői között tehát U=Erld feszültség alakul ki.
Kapcsoljuk most be a hal detektáló egységét, csökkentsük le a hal belső ellenállását a megadott Rd értékre! Ekkor a halon keresztül valamekkora I áram indul meg, s ez a ragadozó halat modellező két gömböt elektromosan töltötté teszi (az egyik pozitív, a másik negatív töltésű lesz). Ha nem lenne a környező tengervíz, akkor a hal testében folyó áramnak ‐ a töltésmegmaradás törvénye miatt ‐ előbb-utóbb meg kellene szűnnie. Ilyen esetben tehát a gömbök feltöltődése csak addig tarthatna, amíg az feltöltődés következtében kialakuló elektromos erőtér a külső erőtérrel együtt éppen nulla potenciálkülönbséget eredményez a két gömb között.
Más a helyzet azonban akkor, amikor a hal testén átáramló töltések a környező tengervízben vissza tudnak jutni az eredeti helyükre. Ekkor folyamatos I áram alakul ki, a halra (a modellben a két gömbre) jutó Ud feszültség pedig nullától különböző lesz. Ez a feszültség kétféle módon is kiszámítható. Egyrészt úgy, mint
Ud=IRd
(Ohm-törvény). Másrészt úgy is megkapható, mint az eredő elektromos térerősségnek (vagyis a zsákmány által a ragadozó helyén létrehozott ,,külső'' Er és a gömbök feltöltődése miatt kialakuló E1 különbségének) és az ld távolságnak a szorzata:
Ud=(Er-E1)ld.
A jobb oldalon a zárójelet felbontva az első tag éppen a külső erőtér által létrehozott U feszültséggel egyezik meg, a második tag pedig kifejezhető a környező tengervíz ,,effektív ellenállásával'':
E1ld=IRv.
Mindezeket összevetve végül felírhatjuk, hogy U-IRv=IRd, s ez valóban a megadott helyettesítő kapcsolás feszültség-áram viszonyainak felel meg.
 

5. Az Rd függvényében vizsgált Pd teljesítmény akkor maximális, ha az
Rd(Rd+ϱ2πrd)2
kifejezés maximális, vagy ennek reciproka minimális. Közismert, hogy ez
Rd=Rv=ϱ2πrd
esetén következik be (vagyis akkor, amikor a ,,telepet'' éppen a ,,belső ellenállásával'' egyenlő nagyságú ellenállással terheljük). Ezt például a számtani és a mértani közép közötti egyenlőtlenség felhasználásával, vagy deriválással láthatjuk be.
Pd maximuma behelyettesítéssel kapható:
Pd(max)=ϱ(Izslzsld)2rd32πy6.