Feladat: 3420. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2001/október, 440 - 442. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merev test egyensúlya, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/március: 3420. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha a fonál párhuzamos a vonalzó hossztengelyével, akkor F0=mgμ erővel lehet megmozdítani, hiszen az egyes darabkáira ható súrlódási erők párhuzamosak egymással, tehát a teljes súrlódási erő egyszerűen a vonalzót az asztalhoz szorító mg erő μ-szöröse.

 
 

Bonyolultabb a helyzet akkor, amikor a fonal merőleges az l hosszúságú vonalzó hossztengelyére, mert ilyenkor a vonalzó egyes részei ellentétes irányban mozdulnak el, tehát a súrlódási erők összegzése nem nyilvánvaló.
A rúdra merőleges F erő hatására a rúd egy, a húzott végétől bizonyos (egyelőre ismeretlen) x távolságra eső O pontja körül elfordul. Mivel a vonalzó tömegközéppontjának gyorsulása is és a vonalzó szöggyorsulása is nagyon kicsiny (határesetben nulla), az éppen csak megmozduló vonalzónál a rá ható erők összege, illetve a forgatónyomatékok összege is nulla kell legyen. (Könnyen belátható, hogy O nem eshet a vonalzón kívülre. Ilyen esetben ugyanis a súrlódási erők eredőjének lenne a fonálra merőleges összetevője is, ez pedig ‐ egyéb ilyen irányú erő híján ‐ lehetetlen.)
Az x hosszúságú vonalzódarabra a vonalzó egyenletes felfekvése miatt
S1=μmgxl=F0xl,
a maradék l-x hosszú darabra pedig
S2=μmgl-xl=F0l-xl
nagyságú súrlódási erő hat. Ez a két erő egymással ellentétes irányú, támadáspontjuk pedig a szimmetria miatt a megfelelő vonalzódarabok közepére esik.
Az erők egyensúlyának feltétele:
F=S1-S2,azazF=F02x-ll,
a forgatónyomatékok O pontra vonatkoztatott egyensúlya pedig
Fx=S1x2+S2l-x2,vagyisFx=F02x2-2xl+l22l.
Ebből a két egyenletből
x=l20,71lésF=F0(2-1)0,41F0
adódik.
 Több megoldás alapján 

 

Megjegyzés. Ha a vonalzó ‐ akár az asztal, akár pedig maga a vonalzó görbesége miatt ‐ nem egyenletesen nyomja az asztalt, akkor az eredmény lényegesen megváltozik. Ha például a vonalzó középen ,,púpos'' (és emiatt csak a végeinél támaszkodik az asztalra), akkor a kérdéses erő F=F0/2; ha pedig az ellenkező irányban görbült a vonalzó (tehát csak a közepénél ér az asztalhoz), akkor gyakorlatilag tetszőlegesen kicsiny erővel megmozdítható.