Feladat: B.3607 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Farkas Balázs 
Füzet: 2003/december, 549 - 550. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Húrnégyszögek, Síkgeometriai bizonyítások, Szögfelező egyenes, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2003/január: B.3607

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Jelöljük a négyszög csúcsait az ábrán látható módon A, B, C, D-vel. Feltehetjük, hogy az AB és DC félegyenesek F-ben, az AD és BC félegyenesek pedig E-ben metszik egymást. Az AFD szög szögfelezője messe a BC és AD oldalakat rendre a P, R pontokban, az AEB szög szögfelezője pedig messe a CD és AB oldalakat rendre a Q, S pontokban, az AFD szög szögfelezőjét pedig X-ben.

 
 

Először azt mutatjuk meg, hogy ha ABCD húrnégyszög, akkor az ES és FR egyenesek merőlegesek. A feltételből kapjuk, hogy ABC=EDF. Továbbá, mivel ES szögfelező, azért DEQ=QEC. Vagyis a DEQ és a BES háromszögekben két-két szögpár megegyezik, ezért a harmadik pár is egyenlő: DQE=BSE. Másrészt DQE=CQS, mert csúcsszögek, tehát CQS=BSE. Ez pedig azt jelenti, hogy a QSF háromszög egyenlő szárú, szárszögének felezője merőleges az alapjára, azaz a feladatban szereplő két szögfelező merőleges egymásra.
Megfordítva, ha a két szögfelező merőleges egymásra, akkor az XFS és XQF háromszögek egybevágóak, mert közös az XF oldaluk és megegyeznek az azon lévő szögeik, hiszen X-nél derékszög van, XF pedig felezi a QFS szöget. Ebből következően BSE=CQS=DQE. Ekkor a DQE és az ESB háromszögekben két-két szögpár megegyezik, ezért a harmadik pár is egyenlő: EDQ=SBE, ami azt jelenti, hogy az ABCD négyszög húrnégyszög.
A szögfelezők merőlegességéből nemcsak az következik, hogy a QSF háromszög egyenlő szárú, ugyanúgy belátható, hogy az RPE háromszög is egyenlő szárú. Ezekben a háromszögekben XF, illetve XE szimmetriatengelyek, ezért felezik az alapokat: SX=XQ és RX=XP. Mivel RP merőleges SQ-ra, a PQRS négyszög átlói merőlegesen felezik egymást, tehát a négyszög valóban rombusz.
(Farkas Balázs (Eger, Neumann J. Gimn. és Szki., 11. évf.)