Feladat: B.3526 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fejes Lívia 
Füzet: 2003/május, 275 - 276. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometriával, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/február: B.3526

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Hasonló téglalapokban a HAF szög egyenlő. Rögzítsük a BC oldalt és változtassuk az AB oldalt, így a sík minden téglalapjához találunk hasonlót e téglalapok között. Legyen a BC szakasz hossza 2, az AB szakaszé 3x. Ekkor a β=FAB szög tangense: tgβ=13x, és az α+β=HAB szög tangense:

tg(α+β)=22x=1x.

 
 

Felhasználva a tgα=tg((α+β)-β)-ra vonatkozó addíciós képletet:
tg((α+β)-β)=tg(α+β)-tgβ1+tg(α+β)tgβ=1x-13x1+1x13x=2x3x2+1=23x+1x.
A kifejezés nevezőjében ,,majdnem'' egy szám és a reciprokának az összege található. 3-mal osztva a számlálót és a nevezőt a következő adódik:
233x+13x.
A tört nevezője itt már egy pozitív számnak és a reciprokának az összege, ezért ennek az értékkészlete a [2,) intervallum. Így a tört értéke, tehát a HAF szög tangensének értéke a (0;13] intervallum bármelyik eleme lehet. Mivel hegyesszögekre a tangens függvény monoton növekedő, a HAF szög 0 és π6 között bármely értéket fölvehet. Maximális értéke π6.
(Fejes Lívia (Fonyód, Mátyás Király Gimnázium, 11. o.t.)

 
II. megoldás. Rögzítsük a D és C pontokat, és jelölje D' és H' a D és H tükörképét C-re. Mivel D' az AF egyenesen van, azért a HAD' szög egyenlő a HAF szöggel. Képzeljük el, hogy a HAF szög γ nagysága adott, és vizsgáljuk az A pont helyzetét. Az A pont egyrészt a D-ben DC-re emelt merőlegesen helyezkedik el, másrészt egy olyan γ szögű látóköríven, melynek két végpontja éppen H és D', a kör középpontja pedig a CD egyenesre H'-ben emelt merőlegesre esik. A kör sugara ezért legalább HD'=DH'; ha éppen ennyi, akkor a HD' szakaszhoz tartozó középponti szög π3, azaz γ=π6. Ha a kör sugarát növeljük, akkor γ értéke csökken, és minden esetben az A pont megszerkeszthető. Tehát a HAF szög nagysága tetszőleges, π6-nál nem nagyobb pozitív érték lehet.