Feladat: B.3567 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2003/február, 97 - 98. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konvex sokszögek, Egyéb sokszögek hasonlósága, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/szeptember: B.3567

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Jelölje az ötszög csúcsait valamely körüljárás szerint sorban A, B, C, D, E, legyen M és N az EC átlónak az AD, illetve BD átlókkal való metszéspontja, továbbá vezessük be az AB=a, BC=b, DM=x, EM=y jelöléseket (1. ábra).

 
 

1. ábra
 

Ekkor az oldalak és az átlók párhuzamosságából következik, hogy az ABCM és ABNE négyszögek paralelogrammák. Ezért AM=b, EN=MC=a, és így MN=t=a-y. Az AMC és DME háromszögek hasonlóak, mert megfelelő oldalaik párhuzamosak. Ezért megfelelő oldalaik aránya is megegyezik, tehát x:b=y:a. Ugyanígy kapjuk az AME és DMN háromszögek hasonlóságából, hogy x:b=t:y. A két egyenlőségből y2=at, vagyis y2=a(a-y) adódik. Ezt a másodfokú egyenletet megoldva kapjuk, hogy y=-a±a2+4a22. Mivel y>0, az AB oldal és a vele párhuzamos EC átló arányára
AB:EC=a:(y+a)=a:(1+5)a2=21+5=5-12.

Nyilván ugyanez az aránya bármelyik oldal és az azzal párhuzamos átló hosszának is. A feltételeknek eleget tevő ötszögek léteznek is, pl. a szabályos ötszög ilyen.
 

Megjegyzés. Sokan megpróbálták bebizonyítani, hogy feltételeinkből az ötszög szabályos mivolta következik. Ez azonban nem igaz. A feladat feltételeinek nem csak a szabályos ötszög, hanem valamennyi affin szabályos ötszög is eleget tesz. Ezekről a sokszögekről az érdeklődő olvasó Reiman István: A geometria és határterületei c. könyvének 12. fejezetében találhat részletes leírást.