Feladat: 3530. fizika feladat Korcsoport: - Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Béky Bence ,  Hettinger Tamás ,  Pápai Tivadar ,  Tábor Áron ,  Tóth Sándor 
Füzet: 2002/november, 503 - 506. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb váltóáramú áramkörök, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/április: 3530. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismeretes, hogy ω körfrekvenciájú váltóáram esetén egy C kapacitású kondenzátoron eső feszültség nagysága és a rajta átfolyó áram nagysága között

UCIC=1ωC
a kapcsolat (azaz a kondenzátor váltóáramú ellenállása 1/(ωC), továbbá a szinuszosan váltakozó áram fázisa a feszültséghez képest 90-ot siet. Ugyanezek az arányok tekercsnél
ULIL=Lω
(vagyis egy L öninduktivitású tekercs váltóáramú ellenállása Lω), viszont a rajta átfolyó áram a feszültséghez képest 90-ot késik, tehát éppen ellenkező előjelű, mint amilyen egy kondenzátornál lenne. Emiatt egy tekercs (adott frekvenciájú váltóáramú körben) úgy tekinthető, mintha negatív (bizonyos CL<0) kapacitású kondenzátor lenne:
Lω=-1ωCL,azazCL=-1ω2L.
Célszerű bevezetni a
k2=1ω2LC=(ω0ω)2
jelölést. A dimenziótlan k szám azt mutatja meg, hogy egy-egy L és C elemből álló egyszerű rezgőkör ω0 körfrekvenciája hányszorosa lenne a feladatban szereplő (a lánc paramétereitől független, kívülről megszabott) ω körfrekcenciának.break Ezzel a jelöléssel a láncban szereplő tekercsek mindegyikének ,,effektív kapacitása'' CL=-k2C.
Egy fizika feladatban a ,,végtelen lánc'' kifejezés értelemszerűen azt jelenti, hogy a lánc ,,nagyon hosszú'', elemeinek száma nagyon nagy. Tekintsük először egy véges, n hosszúságú (n tekercset tartalmazó) láncot! Mivel a lánc nem tartalmaz ohmos ellenállást, a rajta átfolyó áram és a rá eső feszültség közötti fáziseltolódás vagy +90, vagy -90. Az egyik esetben a lánc helyettesíthető egy bizonyos Cn kapacitású kondenzátorral, a másik esetben pedig egy alkalmasan választott induktivitású tekerccsel. Tételezzük fel, hogy az előbbi eset áll elő, és határozzuk meg Cn értékét! (Ha Cn-re negatív szám adódna, az annyit jelent, hogy a lánc tekercsként viselkedik.)
n=1 esetben egy C kapacitású kondenzátor és egy L induktivitású tekercs (vagyis egy másik, CL kapacitású kondenzátor) soros eredőjét kell meghatároznunk:
1C1=1C+1CL,ahonnanC1=CCLC+CL=C(-k2C)C+(-k2C)=k2k2-1C.
n=2 esetben egy C kapacitású kondenzátor sorosan kapcsolódik egy tekercs és C1 párhuzamos eredőjéhez:
1C2=1C+1C1+(-k2C),általában pedig1Cn+1=1C+1Cn-k2C,
ahonnan
Cn+1=C(Cn-k2C)Cn+(1-k2)C.(1)
Célszerű valamennyi kapacitást Cn=xnC módon C egységekben kifejezni, mert akkor a fenti rekurziós formula a viszonylag egyszerű
xn+1=xn-k2xn+1-k2(2)
alakot ölti.
Kérdés: van-e az xn számsorozatnak (vagyis a Cn kapacitásértékeknek) határértéke, ha n? Mondhatjuk azt, hogy ha n1, akkor xnxn+1, és a (2) rekurziós összefüggés (a közelítőleg egyenlő xn számértékeket x-szel jelölve) egy másodfokú egyenletre vezet:
x=x-k2x+1-k2,vagyisx2-k2x+k2=0.(3)
Ennek az egyenletnek k>2 esetben két valós gyöke van:
x±=k22±k2k2-4.(4)
Vajon melyik gyök az ,,igazi'', vagy esetleg mindkettőnek lehet fizikai jelentése? (Erre utal a feladat szövegének második kérdése.) És mi a helyzet akkor, amikor ω>12LC=ω02, vagyis k<2, tehát (3)-nak egyetlen (valós) gyöke sincs?
Gyanítható, hogy (4)-ben szereplő gyökök közül a kisebb x- a ,,helyes''. Ha ugyanis olyan tekercset választunk, amelyre L nagyon kicsi (vagyis ω0ω), akkor a tekercsek rövidzárként viselkednek, az A és B pontok közötti eredő váltóáramú ellenállás tehát egyetlen C kapacitású kondenzátoréval egyezik meg. Valóban, k1 esetben x-1, tehát az A és B pontok közötti eredő váltóáramú ellenállás 1ωC, viszont x+k21 nem felel meg fenti várakozásnak.
 
 

1. ábra
 

Vizsgáljuk meg a kérdést más oldalról is! Térjünk vissza a (2) rekurziós összefüggéshez! Ábrázoljuk az xn+1=f(xn) függvényt egy derékszögű koordináta-rendszerben, és rajzoljuk be ugyanebbe az xn+1=xn egyenes képét is! Ha k>2, a rekuzciós összefüggésnek megfelelő görbének (hiperbola) és a 45-os egyenesnek két közös pontja van (1. ábra), a korábban kiszámított x--nak megfelelő S, valamint az x+-nak megfelelő I.
 
 

2. ábra
 

Induljunk ki x1 ismert értékéből (vagy bármilyen más módon választott x1 számból), majd a hiperbola és az egyenes segítségével grafikusan határozzuk meg az x2, x3, x4 stb. pontokat (2. ábra). Látható, hogy ezek igen gyorsan befutnak az S pontnak (az ún. stabil fixpontnak) megfelelő x--ba. Ha a kezdeti x1 értéket x- közelébe (attól tetszés szerintien kicsi, de véges távolságra) választjuk, az iteráció eredményeképpen adódó pontok gyors ütemben eltávolodnak x--tól; az iteráció I fixpontja tehát instabil (3. ábra). A fixpontok stabilitásának az a feltétele, hogy az iterációs függvény meredekségének abszolút értéke a fixpontban kisebb legyen, mint a 45-os egyenesé; ez S-re teljesül, I-re viszont nem.
 
 

3. ábra
 

Mindez azt mutatja, hogy a ω<1/(2LC) körfrekvencián ,,végtelen lánc'' eredő váltóáramú ellenállása ‐ a távoli végének lezárásától, tehát x1 számértékétől függetlenül ‐ csak egy jól meghatározott érték lehet:
Zlánc=1ωx-C=1+1-4ω2LC2ωC.

 
 
 

4. ábra
 

Mi a helyzet
ω>12LC=ω02
esetben? Ilyenkor a (2) iterációnak nincs fixpontja (vagyis a hiperbolának és a 45-os egyenesnek nincs közös pontja) (4. ábra). Ebben az esetben a xn számsorozatnak nincs határértéke, tehát a hosszú (de nem végtelen hosszú!) lánc váltóáramú ellenállása attól függ, hogy ténylegesen milyen hosszú is a ,,nagyon hosszú''.
A feladat jól tárgyalható a komplex impedanciák segítségével is. Ezekkel felírva a (2)-nek megfelelő rekurziós összefüggést, majd keresve ennek fixpontját azt kapjuk, hogy a végtelen lánc eredő impedanciája ω>12LC esetben ohmos részt is tartalmaz. Ez azért meglepő, mert akármilyen hosszú, de véges sok (ideális) tekercsből és kondenzátorból álló láncnak csak meddő ellenállása van (impedanciája tisztán kapacitív, vagy tisztán induktív). Érdekes, hogy a lánc impedanciája ω>ω0/2 esetben ω-tól független mennyiség, nevezetesen Z=L/C. (Ezt a mennyiséget a lánc ,,hullámellenállásának'' nevezik.)
A végtelen lánc ohmos ellenállásának megjelenése a lánc mentén jobbra, illetve balra terjedő hullámokkal áll kapcsolatban, ezek diszkussziója azonban hosszabb elemzést igényelne.
 
Béky Bence (Főv. Fazekas M. Gyak. Gimn. 12. o.t.),
Hettinger Tamás (Budapest, Eötvös J. Gimn. 11. o.t.),
Pápai Tivadar (Barcs, Dráva Völgye Középisk. 12. o.t.),
Tábor Áron (Főv. Fazekas M. Gyak. Gimn. 11. o.t.) és
Tóth Sándor (Csongrád, Batsányi J. Gimn. 11. o.t.)
dolgozatának felhasználásával