Feladat: 3432. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Börzsönyi Ádám ,  Hajna Zsófia ,  Mics Zoltan ,  Nagy Ádám ,  Pápai Tivadar ,  Raffai Péter 
Füzet: 2002/március, 181 - 182. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Időben állandó elektromos mező (elektrosztatika), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/április: 3432. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha valamilyen elrendezésben a töltések egyensúlyban vannak a fémgömbökön, akkor valamennyi töltést arányosan (mondjuk λ-szorosan) megnövelve ismét egyensúlyi elrendezést kapunk, amelyben a térerősségek és a potenciálkülönbségek mindenhol az eredeti értékek λ-szorosai. Az is igaz, hogy két egyensúlyi töltéselrendezést összeadva ismét egyensúlyi töltéselrendezést kapunk, és ebben a térerősségek, illetve a potenciálok bármely helyen az ottani eredeti értékek vektori, illetve skalár összege. A fenti két tulajdonságot együtt szuperponálhatóságnak hívják.
Nevezzük az első (egyetlen töltött gömbnek megfelelő) töltéselrendezést I-nek, a másodikat (amikor A és valamelyik másik gömb töltött) II-nek! Forgassuk el a II-es elrendezést az A gömb középpontját és a tetraéder középpontját összekötő egyenes körül 120-kal (legyen ez a III elrendezés), illetve -120-kal (IV-es elrendezés)!

 
 

Képezzük ezek után az I-es állapot λ1-szeresének, illetve a II-es és III-as állapotok λ2-szeresének a szuperpozícióját, és válasszuk a szuperpozíció együtthatóit úgy, hogy három egyforma töltésű gömbünk legyen, továbbá az A gömb potenciálja éppen ugyanakkora (U) maradjon, mint az I-es állapotban volt. Ez a két feltétel akkor teljesül, ha fennáll
20λ1+15λ2+15λ2=15λ2,
illetve
λ1U+λ2U+λ2U=U.
A fenti egyenletrendszer megoldása: λ1=-35, λ2=45, és ennek megfelelően a szuperpozícióban a három töltött gömb mindegyike 12 nC töltéssel rendelkezik.
Hasonló módon, az I-es elrendezés és a II+III+IV-es állapot megfelelő szuperpozíciójával elérhető, hogy mind a négy gömb töltése ugyanakkora legyen, az A gömb potenciálja pedig U. A gömbök töltése ilyenkor 10 nC.
 
Pápai Tivadar (Barcs, Dráva Völgye Középisk., 11. o.t.) dolgozata alapján
 

Megjegyzés. Ha a gömbök távolsága sokkal nagyobb lenne, mint a sugaruk, akkor az elektromos terüket a pontszerű töltés közelítésében számíthatnánk. Jelen esetben (a megadott számadatokkal) ez nem teljesül, a gömbök mérete és a távolságuk összemérhető, emiatt egymást erősen polarizálják. A töltéseloszlások és az elektromos mező csak nagyon bonyolult módon számítható ki, de szerencsére ezekre ‐ a fenti gondolatmenetet követve ‐ nincs szükség.