Feladat: B.3510 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bóka Gergely ,  Dúró Dóra ,  Gyarmati Ákos ,  Koltai Péter ,  Kovács Dóra Judit ,  Kovács Levente ,  Pálinkás Csaba ,  Pásztor Péter ,  Rácz Béla András ,  Salát Máté ,  Seres Gyula ,  Slíz György ,  Ta Vinh Thong ,  Takács Gergő ,  Tancsa Balázs ,  Zsbán Ambrus 
Füzet: 2002/október, 411. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometriai bizonyítások, Tetraéderek, Vektorok lineáris kombinációi, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/december: B.3510

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az ABCD tetraéder súlypontja S, SA=a, SB=b, SC=c és SD=d. Mivel S súlypont, azért

a+b+c+d=0.(1)

 

 

Alkalmazzunk az ABCD tetraéderre S középpontú, -3 arányú középpontos hasonlóságot, legyen ennek során a tetraéder képe az A1B1C1D1 tetraéder. A hasonlóságnál sík és képe párhuzamosak, ezért az A1B1C1D1 tetraéder lapsíkjai párhuzamosak az ABCD tetraéder lapsíkjaival. A hasonlóság aránya -3, ezért a1=SA1=-3a, b1=SB1=-3b, c1=SC1=-3c és d1=SD1=-3d. Legyen az A1B1C1 háromszög súlypontja SD. Ekkor a súlypontra vonatkozó ismert összefüggést és (1)-et felhasználva:
SSD=a1+b1+c13=-a-b-c=d.
Ez azt jelenti, hogy az A1B1C1 háromszög súlypontja D. Így D rajta van az A1B1C1 síkon, és mivel egy ponton át egy adott síkkal pontosan egy párhuzamos sík fektethető, az A1B1C1 sík éppen a feladatunkban szereplő, D-n átmenő, ABC síkkal párhuzamos sík.
Ugyanígy látható be, hogy az A1B1C1D1 tetraéder többi lapsíkja is átmegy az ABCD tetraéder megfelelő csúcsain, illetve hogy a további lapok súlypontjai rendre A, B és C, amivel feladatunk állítását bebizonyítottuk.