Feladat: B.3503 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kovács Levente 
Füzet: 2002/október, 409 - 410. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyszögek geometriája, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/december: B.3503

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Tekintsük a feladatot megoldottnak. Jelöljük a négyszög csúcsait az 1. ábrán látható módon A, B, C, D-vel, az AB oldal felezőpontja legyen E, az CD oldalé pedig F. Legyen C-nek a BF szakasz felezőpontjára vonatkozó tükörképe G, D-nek az AF szakasz felezőpontjára vonatkozó tükörképe pedig H. Ekkor a BCFG és az ADFH négyszögek paralelogrammák. Ezért BG párhuzamos és egyenlő CF-fel, AH pedig párhuzamos és egyenlő DF-fel. Viszont F a CD szakasz felezőpontja, tehát BG párhuzamos és egyenlő AH-val, azaz a BGAH négyszög is paralelogramma. Ezért AB átlójának E felezőpontja a GH átlóját is felezi. Ezek szerint a GHF háromszögben FE súlyvonal.

 

 
1. ábra
 

A GHF háromszögben az FE=f súlyvonalon kívül két oldalt is ismerünk, mert GF=BC=b és HF=AD=d. Ezekből az adatokból a GHF háromszög egyszerűen megszerkeszthető:
 

 
2. ábra
 

Vegyük fel az FJ=2f szakaszt, jelöljük ki ennek E felezőpontját, majd szerkesszük meg a J középpontú, d sugarú és az F középpontú, b sugarú körök G metszéspontját (2. ábra). Tükrözzük végül G-t E-re, a tükörkép legyen H. Az így szerkesztett GHF háromszögben FE=f nyilván súlyvonal, FG=b, továbbá HF éppen GJ E-re vonatkozó tükörképe, tehát HF=d.
Az E és H pontok ismeretében A-t az E középpontú, a2 sugarú és a H középpontú, c2(=FD) sugarú körök metszéspontjaként kapjuk. A-t E-re tükrözve kapjuk B-t, végül G-t BF, H-t pedig AF felezőpontjára tükrözve kapjuk a négyszög C és D csúcsait.
Szerkesztésünkből következik, hogy az ABCD négyszög megfelel a feltételeknek, mert AB=2AE=2a2=a, BC=FG=b, AD=HF=d, DF egyenlő FC-vel, hosszuk egyenként c2, tehát F és E oldalfelezőpontok és FE=f.
Feltételként szerepelt, hogy a feladatnak van megoldása, azért b+d2f. Ha b+d>2f, akkor a GHF háromszög, s így az ABCD négyszög is lényegében egyértelműen szerkeszthető meg. Ha b+d=2f, akkor bd esetén ugyancsak egyértelmű a szerkesztés (bár a GHF háromszög elfajuló), ha viszont b=d=f, akkor végtelen sok megoldás van, ekkor ugyanis az ABCD négyszög paralelogramma (3. ábra).
 

 
3. ábra
 

Kovács Levente (Budapest, Szent István Gimn., 10. évf.) dolgozata alapján