Feladat: B.3500 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Peres Sámuel ,  Tóth János 
Füzet: 2002/április, 228 - 229. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szöveges feladatok, Logikai feladatok, Irányított gráfok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/november: B.3500

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a sor bal szélén álló fiú F1 és tekintsük azt a lányt, L1-et, akit F1 választott. Ha az ő választottja, F2 azonos F1-gyel, akkor F1 és L1 egymást választották, készen vagyunk. Ha nem, akkor F2 jobbra áll a sorban F1-től. Legyen most F2 választottja L2. Mivel F1 és F2 útvonalai nem keresztezték egymást, ezért L2 nem állhat L1-től balra. Ha L1 és L2 azonosak, akkor az (F2,L1) pár megfelelő, így föltehető, hogy L2 az L1-től jobbra áll.

 
 

Az előző gondolatmenetet megismételve kapjuk, hogy ha L2 és F2 nem egymást választották, akkor L2 választottja, F3 az F2-től jobbra áll. Ezt folytatva látható, hogy ha nincs olyan fiú és lány, akik egymást választották, akkor fiúk ‐ és lányok ‐ olyan F1,F2,F3,...L1,L2,... sorozatát kapjuk, ahol minden fiú ‐ és lány ‐ az előzőtől jobbra áll az eredeti sorban. Mivel az ilyen sorozatok hossza szükségképpen véges, a fenti eljárás előbb-utóbb elakad, ez pedig, mint láttuk, éppen azt jelenti, hogy a megfelelő fiú és lány egymást választották.
Peres Sámuel (Dunaszerdahely, Vámbéry Ármin Gimn., 10. évf.

 
Megjegyzés. A bizonyításban nem használtuk ki, hogy a fiúk és a lányok száma egyenlő, csak azt, hogy mindkét halmaz véges. Igazából annyi is elegendő, ha csak az egyik halmaz véges, bár ebben az esetben gyakorlati nehézségekbe ütközne a választás lebonyolítása.
 
II. megoldás. Jelöljük a fiúkat és a lányokat a sorban elfoglalt helyük sorszámával. Ekkor a fiúk és a lányok választását egy-egy függvénnyel adhatjuk meg: ha az i-edik fiú a j-edik lányt választotta, akkor f(i)=j és hasonlóan értelmezhetjük a lányok g választásfüggvényét.
Ekkor f,g:[1..100][1..100], a nem metsző útvonalakról szóló különös feltétel pedig természetes jelentést kap ebben az értelmezésben: mindkét függvény monoton növő. A bizonyítandó állítás így azt jelenti, hogy van olyan 1k100, amelyre f(g(k))=k.
Jelöljük az f    g összetett függvényt h-val. Monoton növő függvények kompozíciójaként a h is monoton növő, továbbá 1h(1)h(100)100. Legyen m az a legkisebb 1 és 100 közé eső egész, amelyre ih(i). Mivel 100h(100) így a fenti m létezik. Ha m=1, akkor h(1)=1, ha pedig m>1, akkor m értelmezése és a h monoton növekedése miatt
1m-1<h(m-1)h(m)m100,
vagyis h(m)=m.
Tóth János (Békéscsaba, Rózsa Ferenc Gimn., 12. évf.