Feladat: B.3476 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bergmann Gábor 
Füzet: 2002/április, 214 - 215. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszög területe, Síkgeometriai bizonyítások, Szabályos sokszögek geometriája, Vektorok, Vektorok vektoriális szorzata, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/szeptember: B.3476

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

I. megoldás. Vizsgáljuk meg egy adott kék háromszög és a vele szemben lévő piros háromszög területének különbségét. Ha a tízszög oldalának hosszát 2 egységnek választjuk, akkor minden színes háromszög területének mérőszáma megegyezik a háromszög azon magasságának mérőszámával, amely a tízszög belsejében kijelölt P ponthoz tartozik. Ezért két szemközti háromszög területének különbsége egyenlő a P-ből induló magasságaik különbségével. Mivel a tízszög szemközti oldalai párhuzamosak, azért a két magasságvonal egy egyenesbe esik. Így a két magasságszakasz különbsége megegyezik a PF távolság kétszeresével, ahol F a tízszög két párhuzamos oldala által a magasságok közös egyeneséből kimetszett szakasz felezőpontja (lásd az 1. ábrát).
 

 
1. ábra
 

Jelöljük a tízszög középpontját O-val, m1, m2, m3, m4 és m5 pedig legyenek olyan O-ból induló egységvektorok, amelyek merőlegesek a tízszög egy-egy szemközti oldalpárjára, és az oldalpárnak mindig a piros háromszöghöz tartozó oldala felé mutatnak. Ezen öt vektor összege 0; tekinthetjük őket ugyanis egy szabályos ötszög középpontjából az ötszög csúcsaiba mutató vektoroknak. Mivel PF párhuzamos valamelyik mi vektorral, azért az előjeles PF távolság éppen OPmi PF=OPcosα=OPm1, (2. ábra). Vagyis a piros és a kék háromszögek területkülönbségének összege:
2OPm1+2OPm2+2OPm3+2OPm4+2OPm5=2OP0=0,
azaz a piros és a kék területek egyenlőek.
 

 
2. ábra
 

Bergmann Gábor (Budapest, Berzsenyi D. Gimn., 11. évf.)

II. megoldás. Ismert, hogy ha egy háromszög egyik csúcsából a másik két csúcsba mutató vektorok x és y, akkor a háromszög területének kétszerese |x×y| (3. ábra).
 

 
3. ábra
 

Jelöljük a tízszög középpontjából a sokszög csúcsaiba mutató vektorokat a1,a2,...,a10-zel, az adott belső pontba mutató vektort pedig p-vel.
A sokszög területe ekkor 5|a1×a2|, továbbá nyilván igaz, hogy ai×ai+1=ai+1×ai+2 (az indexeket modulo 10 értve). Elegendő azt megmutatnunk, hogy a kék háromszögek területének kétszerese megegyezik a tízszög területével, azaz
|(a1-p)×(a2-p)+(a3-p)×(a4-p)+...+(a9-p)×(a10-p)|=5|a1×a2|.
Ez viszont azonnal adódik, ha a bal oldalon elvégezzük a műveleteket és felhasználjuk, hogy p×p=0, valamint a1+a2+...+a10=0. (Az (ai-p)×(ai+1-p) vektorok párhuzamosak és azonos állásúak, ezért abszolút értékük összege ‐ a kék háromszögek területösszegének kétszerese ‐ egyenlő az összegük abszolút értékével.)