Feladat: B.3491 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Nyeste Szabolcs 
Füzet: 2002/március, 165 - 166. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kombinatorikus geometria, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/október: B.3491

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az állítás nem igaz. Sok ellenpélda konstruálható, ezek közül kettőt írunk le. A második azt is mutatja, hogy nagyságrendileg legalább n2 kék pontra van szükségünk ahhoz, hogy a térben n piros pont által meghatározott minden tetraéder belsejében legyen közülük legalább egy.

 
I. ellenpélda. Legyenek a piros pontok a következők: egy ABCD négyzet négy csúcsa, valamint a négyzet középpontjából induló, a négyzet síkjára merőleges f félegyenes kezdőpontjától különböző P1,P2,...,Pn-4 pontjai (a számozást válasszuk úgy, hogy minél nagyobb egy pont indexe, annál távolabb van a négyzet síkjától, lásd az 1. ábrát). Ekkor az ABPiPi+1, BCPiPi+1, CDPiPi+1, DAPiPi+1 (i=1,2,...,n-5) olyan tetraéderek, melyeknek nincs közös belső pontjuk. E tetraéderek száma 4(n-5), azaz legalább 4n-20 kék pont kell ahhoz, hogy a piros pontok által meghatározott minden tetraéder belsejében legyen közülük legalább egy. Ez a szám viszont nagyobb, mint 3n, ha n>20.
 
Nyeste Szabolcs (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., 10. évf.) dolgozata alapján
 

 
 

  1. ábra     2. ábra 

 
II. ellenpélda. Legyen n=2k. A piros pontok legyenek az e és f kitérő egyenesek E1,E2,...,Ek és F1,F2,...,Fk pontjai, ahol a pontok az indexeiknek megfelelő sorrendben helyezkednek el az egyeneseken (lásd a 2. ábrát). Ekkor 1i,jk-1 esetén az EiEi+1FjFj+1 tetraéderek közül semelyik kettőnek nincs közös pontja. Legyen ugyanis EiEi+1FjFj+1 és Ei'Ei'+1Fj'Fj'+1 két különböző ilyen típusú tetraéder. Feltehetjük, hogy i<i'. Ekkor az Ei+1 pont és az f egyenes által meghatározott S síknak a két tetraéder Ei illetve Ei'+1 csúcsai különböző oldalára esnek, Ei+1, Fj, Fj+1, Fj', Fj'+1 S-en vannak, Ei' pedig vagy S-en van, vagy ugyanarra az oldalára esik S-nek, mint Ei'+1. Tehát S elválasztja egymástól a két tetraéder belső pontjait. Az ilyen típusú tetraéderek száma (k-1)2=(n2-1)2, ami n16 esetén nagyobb, mint 3n.