Feladat: 2001. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gerencsér Balázs 
Füzet: 2002/február, 73 - 74. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszög területe, Körülírt kör, Négyzetrács geometriája, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/február: 2001. évi Kürschák matematikaverseny 3. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. (Gerencsér Balázs megoldása.) Tekintsünk egy olyan rácsháromszöget, melynek körülírt körének középpontja is rácspont. Az általánosság megszorítása nélkül feltehetjük, hogy az egyik csúcspont (A) az origó. Legyenek a másik két csúcs koordinátái B=(a,b) és C=(c,d), a körülírt kör középpontjáé pedig O=(x,y).
Az OA és OB szakaszok egyenlőségéből a Pitagorasz tétel alapján nyerjük, hogy x2+y2=(a-x)2+(b-y)2, ahonnan leolvasható, hogy a2+b2, és így a+b és a-b is páros számok. Hasonlóképpen kapjuk, hogy c+d és c-d is páros számok.
Tekintsük most az A1B1C1 rácsháromszöget, ahol

A1=A,B1=(a+b2,a-b2)ésC1=(c+d2,c-d2).
Ebben a háromszögben
A1B1¯2=(a+b2)2+(a-b2)2=a2+b22=AB¯22,A1C1¯2=(c+d2)2+(c-d2)2=c2+d22=AC¯22
és
B1C1¯2=(a+b-c-d2)2+(a-b-c+d2)2=(a-c)2+(b-d)22=BC¯22.
Az A1B1C1 háromszög oldalai tehát rendre megegyeznek az ABC háromszög megfelelő oldalainak 2-ed részével, a két háromszög ennek megfelelően hasonló. Ilyen módon találtunk egy, az ABC háromszöghöz hasonló, annál kisebb területű rácsháromszöget. Ez bizonyítja az állítást.
 
II. Megoldás. Tegyük fel, hogy egy H rácsháromszög körülírt körének O középpontja is rácspont. Legyenek az egyik oldalvektor koordinátái (x,y), az O pontból a szóban forgó oldal csúcsaiba mutató vektorok koordinátái pedig (a,b), illetve (c,d). Ekkor a, b, c, d, x, y egész számok, melyekre a Pitagorasz tétel alapján
x2+y2=(a-c)2+(b-d)2=(a2+b2)+(c2+d2)-2(ac+bd)
teljesül. Mivel a2+b2=c2+d2 (a körülírt kör sugarának négyzete), x2+y2, és így (x+y)2 is páros szám. Következésképpen x+y és x-y is páros számok.
Ha az (x,y) vektort az origó körül 45-os szöggel elforgatjuk pozitív irányba, akkor az (x-y2,x+y2) vektort kapjuk, ezt 12 arányban nagyítva pedig az (x-y2,x+y2) vektorhoz jutunk, melynek mindkét koordinátája egész szám.
Megállapíthatjuk tehát, hogy H-t bármely csúcsa körüli 45-os szöggel történő 12 arányú forgatva nyújtás egy hozzá hasonló, ám nála kisebb rácsháromszögbe viszi. Ez bizonyítja az állítást.
 
Megjegyzés. Bontsunk fel egy húrsokszöget valamely csúcsából induló átlóinak segítségével háromszögekre. Mivel ezen háromszögek körülírt köreinek ugyanaz a középpontja, ez a megoldás mutatja azt is, hogy a feladat állítása háromszög helyett tetszőleges húrsokszögre is igaz.