Feladat: 2001. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kiss Demeter ,  Kocsis Albert Tihamér 
Füzet: 2002/február, 69 - 72. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Binomiális együtthatók, Számhalmazok, Részhalmazok, Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2002/február: 2001. évi Kürschák matematikaverseny 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. Megoldás. Tegyük fel, hogy az állítás nem igaz, vagyis az ai+bi, ai+ci, bi+ci számok között legfeljebb k különböző szám található, ezek halmazát jelölje T. Világos, hogy minden 1in esetén az ai+bi, ai+ci, bi+ci számok páronként különbözők, vagyis T-nek egy 3-elemű részhalmazát alkotják. Továbbá, ha ai+bi=x, ai+ci=y és bi+ci=z, akkor ai=(x+y-z)/2, bi=(x+z-y)/2 és ci=(y+z-x)/2. Az {x,y,z} halmaz ismeretében az {ai,bi,ci} halmaz tehát egyértelműen meghatározható. Minthogy

(|T|3)(k3)<n,
léteznek 1i<jn indexek úgy, hogy {ai,bi,ci}={aj,bj,cj}, ami azonban lehetetlen.
A második állítás bizonyításához tekintsük a T={t1,t2,...,tk} halmazt, ahol ti=4i. Legyen n=(k3), és jelölje T1,T2,...,Tn a T halmaz 3-elemű részhalmazait. Ha Ti={4u,4v,4w}, ahol 1u<v<wk egész számok, akkor legyen ai=(4u+4v-4w)/2, bi=(4u+4w-4v)/2 és ci=(4v+4w-4u)/2, ekkor nyilván ai+bi,ai+ci,bi+ciT. Ezért elegendő megmutatni, hogy az ai,bi,ci (1in) számok mind különbözők.
ai=bj vagy ai=cj semmilyen i,j esetén nem állhat fenn, hiszen az ai számok mind negatívak, míg a bj, cj számok mind pozitívak. Az sem lehet, hogy bi=cj, hiszen a bi számok mindegyike valamelyik (22s-2,22s-1) alakú intervallumba esik, míg a ci számok mindegyike valamelyik (22s-1,22s) alakú intervallumba esik, ahol 3sk egész szám.
Legyen most Ti={4u,4v,4w} és Tj={4x,4y,4z}, ahol 1u<v<wk és 1x<y<zk egész számok. Tegyük fel, hogy ci=cj, ekkor
4v+4w-4u=4y+4z-4x.
Mivel 4w<4v+4w-4u<4w+1 és 4z<4y+4z-4x<4z+1, ez csak úgy lehet, ha w=z, következésképpen 4v-4u=4y-4x. Itt 4v-1<4v-4u<4v és 4y-1<4y-4x<4y, ezért az egyenlőség csak úgy állhat fenn, ha v=y, és ekkor szükségképpen u=x, i=j is igaz. A ci számok tehát mind különbözők.
Ugyanilyen gondolatmenettel megállapíthatjuk azt is, hogy mind az ai számok, mind a bi számok különbözők, amivel a bizonyítás végére értünk.
 
II. Megoldás. A feladat első részére mutatunk egy másik indoklást, ez Kiss Demetertől származik. Tegyük fel ismét, hogy az állítással ellentétben a 3n összeg között legfeljebb k különböző szám található. Ekkor ezek közül valamelyik, jelöljük ezt a-val, legalább 3nk>(k-12) alkalommal fordul elő. Ha valamilyen i-re az ai+bi, bi+ci és ai+ci összegek közül kettő is egyenlő lenne a-val, akkor az ai, bi, ci számok között lenne két megegyező. Az általánosság megszorítása nélkül feltehetjük tehát, hogy minden 1i(k-12)+1 esetén az ai+bi, bi+ci és ai+ci összegek közül pontosan egy lesz a-val egyenlő. Az ezen összegek közül fennmaradó 2((k-12)+1) összeg most már csak k-1 különböző értéket vehet fel, van tehát egy olyan érték, jelöljük ezt b-vel, amely legalább
2((k-12)+1)/(k-1)>k-2
alkalommal fordul elő. Az előző okoskodáshoz hasonlóan tehát feltehetjük, hogy minden 1ik-1 esetén az ai+bi, bi+ci és ai+ci összegek közül az egyik a-val, egy másik pedig b-vel egyenlő. A még megmaradó k-1 összeg pedig már csak legfeljebb k-2 különböző értéket vehet fel, lesz tehát köztük kettő, amelyik megegyezik. Ekkor azonban az ezekhez tartozó ai, bi, ci számhármasok is megegyeznek, mely ellentmondás bizonyítja az állítást.
 
A továbbiakban a feladat második részére mutatunk több megoldást.
 
III. Megoldás. Tekintsük a T={t1,t2,...,tk} halmazt, ahol ti=3i. Legyen {x,y,z} és {u,v,w} az {1,2,...k} halmaz két 3-elemű részhalmaza. Az I. megoldáshoz hasonlóan, annyit kell csak megmutatnunk, hogy ha
3x+3y-3z2=3u+3v-3w2,
akkor a két részhalmaz szükségképpen megegyezik, és z=w. Valóban, ekkor 3x+3y+3w=3u+3v+3z=A. Ha az A számot hármas számrendszerben írjuk fel, akkor annak 0-tól különböző számjegyei között vagy három 1-es, vagy egy 1-es és egy 2-es számjegy szerepel, hiszen x=y=w nem lehetséges. A felírás egyértelműsége miatt az első esetben {x,y,w} és {u,v,z} az {1,2,...k} halmaznak ugyanaz a 3-elemű részhalmaza. Mivel x,yz, ebből w=z, majd {x,y}={u,v} is következik, ahogyan azt bizonyítani kívántuk. A második esetben azt kapnánk, hogy {x,y,w} és {u,v,z} az {1,2,...k} halmaznak ugyanaz a 2-elemű részhalmaza. Mivel xy, ez meg kellene egyezzen az {x,y} halmazzal, ahonnan z{x,y} következne, ami nem lehetséges.
 
IV. Megoldás. Ahogyan azt az eddigi megoldások is sugallják, elegendő azt megmutatni, hogy minden k pozitív egész esetén létezik egy olyan Tk={t1,t2,...,tk} halmaz, melyre tx+ty+tz=tu+tv+tw akkor és csak akkor teljesül, ha az x, y, z számok valamilyen sorrendben megegyeznek az u, v, w számokkal. Valóban, ekkor nem nehéz megmutatni, hogy a (tx+ty-tz)/2 alakban felírható 3(k3) szám (ahol {x,y,z} az {1,2,...k} halmaz tetszőleges 3-elemű részhalmaza) mind különböző.
Ha k=1 akkor a t1=1 választás nyilván megfelelő. Elegendő megmutatni azt, hogy létezik olyan végtelen t1,t2,...,ti,... sorozat, hogy minden i2 esetén ti nem írható fel r1t1+...+ri-1ti-1 alakban, ahol r1,...ri-1 racionális számok. Tegyük fel ugyanis, hogy létezik ilyen sorozat, tekintsük a Tk halmazt, és tegyük fel, hogy tx+ty+tz=tu+tv+tw teljesül valamilyen 1x,y,z,u,v,wk esetén. Legyen i az x, y, z, u, v, w indexek között előforduló legnagyobb szám. Ha most ti nem ugyanannyiszor szerepelne az egyenlőség két oldalán, akkor átrendezés után egy ti=r1t1+...+ri-1ti-1 alakú egyenlőséghez jutnánk. Ezért i ugyanannyiszor szerepel az x, y, z számok között, mint az u, v, w számok között. Mindkét oldalról elhagyva a ti-vel egyenlő tagokat, és az előbbi lépést megismételve végül azt kapjuk, hogy az x, y, z számok valamilyen sorrendben valóban megegyeznek az u, v, w számokkal.
Tegyük fel tehát, hogy k>1, és a t1,...,tk-1 számokat már meghatároztuk a fenti kívánalomnak megfelelően. Ekkor az r1t1+...+rk-1tk-1 alakban felírható számok halmaza megszámlálhatóan végtelen, míg az összes valós szám halmaza nem az, létezik tehát olyan tk valós szám, mely nem írható fel r1t1+...+rk-1tk-1 alakban. Ezért a kívánt tulajdonságú sorozat létezése azonnal következik a teljes indukció elvéből.
 

Megjegyzések. 1. Az előző megoldásban nem konstruktív módon igazoltuk egy alkalmas t1,t2,...,ti,... sorozat létezését. Megmutatható, hogy például a ti=pi választással, ahol pi az i-edik pozitív prímszámot jelöli, megfelelő sorozathoz jutunk. Ennek bizonyítása azonban már túl messzire vezetne.
 
2. Ahogyan azt Kocsis Albert Tihamér észrevette, a feladat átalánosítható a következő módon. Legyenek kt3 egész számok, n>(kt). Ha ai1,ai2,...,ait (1in) tn különböző valós szám, akkor a i=1tai-ak (1in, 1kt) számok között legalább k+1 különböző szám található, n=(kt) esetén pedig ez nem mindig van így. Ennek igazolását az olvasó könnyen elvégezheti, nincsen szükség hozzá alapvetően új gondolatra.
 
3. Merőben más a helyzet, ha kéttagú összegeknél maradunk. Világos, hogy ha k3 egész szám, n>(k3), és ai, bi, ci, di (1in) 4n különböző valós szám, akkor az ai+bi, ai+ci, ai+di, bi+ci, bi+di, ci+di összegek között legalább k+1 különböző szám található. Meglepő módon ez az állítás lényegesen nem javítható. Érdemes elgondolkozni a következő feladaton: minden k3 egész számra létezik 4(k3) különböző valós szám, ai, bi, ci, di (1i(k3)) úgy, hogy az ai+bi, ai+ci, ai+di, bi+ci, bi+di, ci+di összegek között legfeljebb 2k különböző szám található.