Feladat: 1999. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 11. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Devecsery András 
Füzet: 1999/október, 386 - 387. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai bizonyítások, Szabályos sokszögek geometriája, Szimmetrikus alakzatok, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1999/szeptember: 1999. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 11. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen S egy ilyen ponthalmaz. Ekkor legyen az S-ben lévő pontok súlypontja P, és e egy tetszőleges szimmetriatengely. Ha e-re tükrözzük az S ponthalmazt, akkor ugyanehhez a ponthalmazhoz jutunk, tehát ha a súlypontját tükrözzük e-re, akkor önmagába megy át. Ez azt jelenti, hogy P szükségképpen rajta van az e szimmetriatengelyen, azaz a szimmetriatengelyek mind egy ponton mennek át.
Az S halmaz tetszőleges két A, B pontja egyenlő távolságra van P-től, mert P a felező merőlegesükön van. Tehát S pontjai mind ugyanakkora távolságra vannak P-től, azaz egy P körüli körön vannak.
Tegyük fel, hogy A, B, C három S-beli egymás melletti pont a körön ‐ azaz a B-t tartalmazó AC íven a B-n kívül nincs más S-beli pont ‐, amelyekre APB<BPC. Ekkor legyen az AC ív felezőpontja F. Feltevésünk miatt B az AF íven fog elhelyezkedni, tehát ha az AC szakasz felező merőlegesére tükrözzük (ez éppen a PF egyenes), a tükörkép az FC íven lesz, nevezzük B'-nek. Az AC szakasz felező merőlegese szimmetriatengelye S-nek, tehát B' szükségképpen benne van az S ponthalmazban. Ez viszont ellentmond azon feltevésünknek, hogy A, B, C három egymás melletti pont a körön, mivel B' az FC íven van. Tehát APB=BPC tetszőleges egymás melletti pontokra, azaz a szomszédos pontokat összekötő ívek hossza egyenlő, az S pontjai egy szabályos sokszög csúcsai.
Megmutatjuk, hogy a szabályos n-szögek eleget is tesznek a feladat feltételeinek.
Két egymás melletti Q és R pontra QPR=2πn, és két tetszőleges csúcspont és a középpont által meghatározott szög ennek egész számszorosa.
Az A, B, C pontok legyenek S tetszőleges pontjai. Legyen

APB=k360n,APC=360n.
Ekkor AB felezőmerőlegesére tükrözve C-t, C'-höz jutunk,
BPC'=APC=360n.
Tehát C' szintén pontja a szabályos n-szögnek, mert a BPC' 360n többszöröse, és B pontja a szabályos n-szögnek. Tehát az AB szakasz felezőmerőlegesére szimmetrikus lesz a szabályos n-szög.
Tehát ezek az S ponthalmazok éppen a szabályos n-szögek csúcspontjai, ahol n3.
  Devecsery András megoldása