Feladat: 2001. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 22. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Csikvári Péter 
Füzet: 2001/október, 392 - 393. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szögfelező egyenes, Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül, Háromszögek egybevágósága, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/szeptember: 2001. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 22. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen az M pont az AB szakasz B-n túli meghosszabbításának az a pontja, amelyre BM=BP. Hasonlóan legyen N az AQ szakasz Q-n túli meghosszabbításának az a pontja, amelyre BQ=QN. A BQC szög felezője messe BC-t S-ben.
Legyen BPM=φ, ekkor BM=BP miatt BMP=φ és PBA=2φ. Tehát QBC=φ. A QBS és a QNS háromszögek egybevágóak, mert QB=QN, a QS oldaluk közös, továbbá SQB=NQS. Tehát QBS=QNS=φ. Így az AMP háromszög és az ANP háromszög is egybevágó, mert az

AM=AB+BM=AB+BP=AQ+BQ=AQ+QN=AN
oldalak egyenlőek, közös az AP oldaluk, és egyenlő az A-nál levő szögük. Ezért AMP=ANP=φ.
Tehát QNP=QNS=φ. Ekkor két eset lehetséges: P=S vagy PS, és így P, S, N egy egyenesen vannak.
Ha P=S, akkor a BQP és a QPN háromszögek, valamint az APM és APN háromszögek egybevágóságából kapjuk, hogy BP=PN=PM, azaz BP=PM=BM, azaz az ABC háromszög B-nél lévő szöge 180-60=120, ami nem lehetséges, mert így ABC+BAC=180.
Tehát P, S, N egy egyenesen vannak, azaz N=C. Így ABC=ANS=φ, azaz 180-BAC+ABC+ACB=60+2φ+φ. Innen φ=40 és 2φ=80. Tehát az egyetlen lehetséges megoldás, hogy ABC=80, ACB=40 és BAC=60.
Ez a megoldás jó is, mert a QBC=QCB összefüggésből kapjuk, hogy BQ=QC. Továbbá az APM és APC háromszög egybevágó, mert két szögük, az A-nál, valamint az M és C-nél levő szögek megegyeznek, és van egy közös oldaluk: AP. Tehát AB+BP=AB+BM=AM=AC=AQ+QC=AQ+QB.
Tehát az egyetlen megoldás a 60, 80, 40-os háromszög.
 Csikvári Péter (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 11. o.t.)