Feladat: B.3392 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2001/április, 218 - 220. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Maradékos osztás, kongruenciák, Konstruktív megoldási módszer, Szöveges feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/október: B.3392

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat jól látható módon két, egymástól majdnem független részből áll. Először megmutatjuk, hogy ha a és b pozitív egészek, akkor az a liter űrtartalmú A és a b liter űrtartalmú B edényekkel pontosan akkor mérhető ki 1 liter víz, ha a és b legnagyobb közös osztója 1. Ezek után a kérdés az, hogy az 1, 2, ..., 25 számok közül hányféleképpen választható ki tíz úgy, hogy közülük bármely kettő relatív prím legyen.
i) Ha egy adott helyzetben az A edényben a1, a B edényben pedig b1 liter víz van, akkor a következő lépésben az egyes edényeket kiüríthetjük vagy színültig tölthetjük, ezen kívül bármelyik edény tartalmát elkezdhetjük átönteni a másikba, amíg az meg nem telik vagy az előbbi ki nem ürül. Bármely lépés után tehát legalább az egyik edény üres vagy tele van.
Egy liter víz kimérése ilyen körülmények között azt jelenti, hogy a fenti lépések véges sorozata után az egyik edényben 1 liter víz van. (A másik színültig van, vagy üres, ennek nincs jelentősége.)
Az (a,b)=1 feltétel nyilván szükséges, hiszen ha d az a és b számok egy közös osztója, akkor a kezdetben üres edényekben lévő víz mennyisége nyilván osztható d-vel, és ez a tulajdonság megmarad a fenti lépések bármelyikének a végrehajtása után is.
Másrészt, ha (a,b)=1, akkor kimérhető 1 liter víz. Ha (a,b)=1 és a=b=1, akkor az állítás semmitmondó, így föltehető, hogy például b>1. A bizonyítás most már egy közismert aritmetikai állításon múlik:
Ha (a,b)=1 és b>1, akkor az

ax1(modb)
kongruenciának van megoldása,*Ha ugyanis (a,b)=1, akkor a-nak két többszöröse, t1a és t2a akkor és csak akkor adja ugyanazt a maradékot b-vel osztva, ha bat1-at2=a(t1-t2), vagyis (a,b)=1 miatt bt1-t2. Ezért, ha a-nak vesszük a b-vel osztva különböző maradékot adó 1, 2, ..., b-szeres többszöröseit, akkor ezek is mind különböző maradékot adnak b-vel osztva. Emiatt minden maradék pontosan egyszer fordul elő, lesz tehát köztük egy többszörös, amely 1 maradékot ad: ka=qb+1. léteznek az 1k<b és 0q<a egészek, amelyekkel
ka=qb+1.

Ezek szerint ha az A edényt k-szor megtöltjük, és az összesen ka liter vízből a B edénnyel q alkalommal összesen qb liter vizet eltávolítunk, akkor az A edényben éppen 1 liter víz marad.
Az eljárás során időről időre ‐ összesen k-szor ‐ b liternél kevesebb víz marad az A edényben, utoljára éppen 1 liter. Az utolsó alkalom kivételével ezt a maradványt ‐ az a, 2a, ..., (k-1)a mennyiségek b-vel való osztásakor fellépő maradékot ‐ átöntjük a B edénybe, és az A edényt színültig töltve folytatjuk az eljárást.
Megjegyzések. 1. A fenti eljárás nyilván szimmetrikus, a, b>1 esetben a by1(moda) kongruencia megoldásából kiindulva is kimérhető az 1 liter víz.
2. Mivel az adott feltételek esetén az
axb1(modb)
kongruencia is megoldható tetszőleges 0b1<b esetén, azért tetszőleges egész 1ca+b esetén c liter víz is kimérhető a két edénnyel.
3. A megoldásból kiderül, hogy tetszőleges pozitív egész a, b számokra pontosan akkor mérhető ki c liter víz, ha ca+b és c osztható az a és b legnagyobb közös osztójával, innen pedig teljes indukcióval egyszerűen adódik, hogy ugyanez kettőnél több edényre is igaz.
4. Érdekes geometriai szemléltetése adható a fenti bizonyításnak és magának a felhasznált tételnek is. Ha az edényekben 0a1a, illetve 0b1b liter víz van, akkor a rendszer állapota a P(a1,b1) ponttal, maga az eljárás pedig ennek a pontnak a pályájával ábrázolható (1. ábra). A folyamat során a P pont az OATB téglalap pontja, az ábra egy átmeneti állapotot mutat, amikor valamelyik edény tartalma változik. A vízszintes és a függőleges elmozdulások a megfelelő edények kiürítését, illetve feltöltését mutatják, az ,,átlós'' irányú elmozdulás pedig azt jelenti, hogy az egyik edény tartalmát átöntjük a másikba. A P pont az origóból indul, útja során a megengedett irányok valamelyike mentén a téglalap határáig mozog, majd tovább folytatja útját.
A valóságosan elérhető állapotok így az AOTB téglalap kerületének egész koordinátájú pontjai közül kerülnek ki, az állítás pedig azt jelenti, hogy (a,b)=1 esetén van olyan pálya, amelyik áthalad a CA(1,0) vagy a CB(0,1) ponton. A 2. ábra az a=7, b=5 esetben mutatja a megoldást.
Ha úgy tetszik, az ábrán látható ,,biliárd'' magát a
7x1(mod5)
kongruenciát ,,oldja'' meg. Az x értéke a TA, a q értéke pedig a TB falon történő ,,visszaverődések'' száma. Most x=3 és q=4, és valóban: 73=45+1. A P pont összesen 7+5 ,,visszaverődés'' után érkezik a CA(1,0) pontba, ami 13 átöntést jelent. A 3. ábra a szimmetrikus
5y1(mod7)
kongruencia megoldását mutatja a ,,biliárdasztalon''; ekkor y=3 és q=2, most 8 visszaverődés után 9 átöntéssel érkezünk meg a CB(0,1) pontba.
Mindkét ábrán ellenőrizhető, hogy ha tovább folytatjuk a megkezdett pályát, akkor az útvonal az OATB téglalap kerületének valamennyi egész koordinátájú pontján áthaladva záródik az O pontban, szemléltetve ezzel a 2. megjegyzésben mondottakat.

ii) Térjünk rá ezek után a feladat kérdésének megválaszolására. Vegyük észre először, hogy tíznél több szám nem választható ki az 1, 2, ..., 25 számok közül úgy, hogy közülük bármely kettő relatív prím legyen. A fenti számhalmazban ugyanis 9 prímszám található: 2 (4), 3 (2), 5 (2), 7 (1), 11 (1), 13 (1), 17 (1), 19 (1), 23 (1). A számok mögött zárójelben az a legnagyobb kitevő áll, amellyel a szóbanforgó prím a számhalmazban előfordul. Ha két szám relatív prím, akkor a prímtényezőik között nem lehet közös, így a tíz szám prímtényezőinek a halmazához a fenti 9-elemű halmaznak kell 10 darab, páronként közös elem nélküli részhalmazát kijelölnünk. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha egyikük az üres halmaz ‐ az 1 tehát a kiválasztott számok között van ‐ a további 9 pedig a 9 darab egyelemű részhalmaz. A feltételeknek megfelelő 10-elemű halmazok tehát az
{1,2a,3b,5c,7,11,13,17,19,23}
alakú halmazok, ahol 1a4, 1b2 és 1c2. Ez összesen 422=16 lehetőség, ennyiféleképpen választható ki 10 darab az első 25 pozitív egész közül úgy, hogy közülük bármely kettőnek 1 legyen a legnagyobb közös osztója.
 

 

 

*1