Feladat: 2000. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 13. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Pálvölgyi Dömötör 
Füzet: 2000/október, 388 - 389. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konstruktív megoldási módszer, Szöveges feladatok, Algebrai egyenlőtlenségek, Nemzetközi Matematikai Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/szeptember: 2000. évi Nemzetközi Matematika Diákolimpia 13. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az egyszerűség kedvéért nevezzük a bolhákat pontoknak. Először azt mutatjuk meg, hogy λ1n-1-re az állítás mindig igaz. Azt mutatjuk meg, hogy akármilyen messzire eljuthatnak a pontok, ha mindig a legbalra esővel átugorjuk a legjobbra esőt. Ebben az esetben egy mohó algoritmus eljuttatja a pontokat M-en túlra. Az első n-1 lépésben minden pont különböző helyre kerül, ezt tekinthetjük a továbbiakban kiindulóhelyzetnek. Jelölje itt a szomszédos pontok közötti távolságot rendre d1, d2, ..., dn-1. Egy ugrás után az új távolságok: d2, d3, ..., dn-1, (d1+d2+...+dn-1)λ. Mivel

(d1+d2+...+dn-1)λd1+d2+...+dn-1n-1min(d1,...,dn-1),
azért a legkisebb távolság változatlan marad. Jelölje ezt d. A legjobbra fekvő pont így minden lépésben legalább d-vel jobbra kerül. Mivel d>0, azért egy idő után akármilyen messzire eljut. Ezután n-1 lépésben a többi pont is M-en túlra jut, és ezt akartuk bizonyítani.
Most megmutatjuk, hogy ha λ<1n-1, akkor semelyik kiindulóhelyzetből sem lehet akármilyen messzire eljutni. Minden ponthoz rendeljünk hozzá ugyanis egy számot úgy, hogy az egyenest a számegyenesnek tekintjük. Legyen sk a k-adik lépés után a pontoknak megfelelő számok összege, wk pedig a számok legnagyobbika. Nyilván sknwk. Ha bebizonyítanánk, hogy wk korlátos, akkor készen lennénk, mert így egy pont sem juthatna át egy bizonyos M-en (a korláton) túlra. Ugorja át A a (k+1)-edik lépésben B-t és ezzel kerüljön C-be. Az értelemszerű jelölésekkel ebből:
sk+1=sk+c-a,c-b=λ(b-a),
ezt átrendezve λ(c-a)=(1+λ)(c-b). Tehát sk+1=sk+1+λλ(c-b).
Most igazoljuk, hogy
sk+1-sk=1+λλ(c-b)1+λλ(wk+1-wk).
bwk, tehát ha cwk+1, akkor ez valóban igaz. Ha pedig c<wk+1, akkor wk+1=wk, hiszen a legjobbra eső pont nem változhatott másra, mint c-re. Ekkor az egyenlőtlenség nyilvánvaló.
Tehát sk+1-sk1+λλ(wk+1-wk). Vagyis 1+λλwk-sk1+λλwk+1-sk+1.
Mivel λ<1n-1, azért 1+λ>nλ, amiből 1+λλ-n>0. Legyen μ=1+λλ-n. Ekkor
1+λλwk-sk=μwk+(nwk-sk)μwk,
Ezek szerint wk1+λλw1-s1μ, tehát wk korlátos, készen vagyunk.
Így a megoldás: λ1n-1.
 Pálvölgyi Dömötör (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., 12. o.t.)