Feladat: 3436. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Dolgos Gergely ,  Siroki László 
Füzet: 2001/december, 568 - 570. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb Newton-törvény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/április: 3436. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy nagyon hosszú henger körül a gravitációs erőtér hengerszimmetrikus, a térerősség iránya (a henger végtől elegendően távol) radiális, azaz a henger tengelyére merőleges irányú, nagysága pedig csak a tengelytől mért távolságtól függ.
A gravitációs erőtörvény és a Coulomb-törvény analógiáját felhasználva megállapíthatjuk, hogy egy m tömegű testből ,,kilépő'' gravitációs erővonalak száma (azaz a g gravitációs gyorsulás és a rá merőleges felület szorzata) 4πfm, ahol f a Newton-féle gravitációs állandó. Eszerint egy L hosszúságú, r sugarú henger palástján kilépő g-vonalak száma és a hengerben található tömeg kapcsolata:

g2rπL=4πfR2πLρ,azazg(r)=2πfR2ρr.

a)  A fenti erőtörvény egy körpályán keringő test sebessége (az mg=mv2/r mozgásegyenlet) szerint egy körpályán keringő test sebessége a pálya sugarától függetlenül (így a bolygó felszínén is)
v=2fR2πρ,
ekkora tehát a bolygón az első kozmikus sebesség. Ez a Földre érvényes
vF=fMFöldR=43R2πfρ=7,9km/s
értéknél 3/2-szer nagyobb, mintegy 9,7km/s.
b)  Egy r sugarú pályán keringő műhold keringési ideje Tr=2πr/v, ha tehát ezen a bolygón egy ,,nap'' T0 hosszú, a szinkronműhold pályasugara
r0=T0v2π=RT02fρ2π.
A Föld esetében ez a távolság r*=RT02fρ/3π3, azaz
r0=2r*33R1,33108m.
A távközlési szinkronműholdak tehát r0-R=1,27108m magasan keringenek a hosszú, henger alakú bolygó felszíne felett.
c)  A második kozmikus sebesség, azaz a bolygóról való szökési sebesség nagyon nagy, hogy pontosan mekkora, az a bolygó hosszától függ. Végtelen hossz esetén a szökési sebesség is végtelen nagy, mert az 1/r-es törvény szerint változó erőtérből véges energia-befektetéssel nem lehet megszökni. Ennek belátására tekintsük a távolságoknak egy mértani haladvány szerint növekvő sorozatát: rn=αnr0 (α>1 és mondjuk r0=R). Az rn-1 magasságból az rn magasságba való feljutáshoz szükséges E(rn-1rn) energia független az n-től: ahogy n nő, amennyire csökken az erő, annyira nő az út. Végül is az r0 magasságból az rN magasságba való feljutáshoz E(r0rN)=NE(r0r1) energia kell. Már ebből is látszik, hogy véges energiával csak véges magasságra lehet feljutni.
Ha a bolygó nem végtelen hosszú (a hossza mondjuk H), akkor amíg a végeitől távol vagyunk, és rH, addig az erőtörvény 1/r-es, de ha már rH, az erőtörvény jellege megváltozik, és rH esetén a megszokott 1/r2-es lesz. Egy ilyen bolygóról már véges nagyságú kezdősebességgel indulva is meg lehet szökni.
 Dolgos Gergely (Budapest, Árpád Gimn., 11. o.t.) és
 
 Siroki László (Debrecen, Fazekas M. Gimn., 11. o.t.) dolgozata alapján

 

Megjegyzés. Integrálszámítás segítségével belátható, hogy a második kozmikus sebesség az első kozmikus sebességnek kb. 2ln(H/R)-szerese. (A Föld esetében az arány 2.) Ez a logaritmikus faktor még HR esetén sem túlságosan nagy (pl. H=10R-nél vII/vI kb. 3, és H=1000R-nél sem nagyobb 10-nél).
 (G. P.)