Feladat: 3425. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Börzsönyi Ádám ,  Dőry Magdolna ,  Geresdi Attila ,  Horváth Szabolcs ,  Raffai Péter ,  Siroki László 
Füzet: 2001/december, 567 - 568. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Görbevonalú mozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/március: 3425. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az egyszerűség kedvéért válasszuk a kerék sugarát és a sebességét egységnyinek (ekkor a szögsebessége is egységnyi lesz). Válasszunk egy olyan koordináta-rendszert, melynek x tengelye a vízszintes pályán jobbra haladó kerékpár sebességének irányába mutat, az y tengelyt pedig függőlegesen felfelé irányítjuk.

 
 

Amikor a kerék tengelye a (-1,1) pontban van (tehát amikor a kerék legeleje éppen eléri az x=0 helyen levő célvonalat), ax x tengellyel α szöget bezáró küllő egyenlete:
y-1=tgα(x+1).
(Nem vettük figyelembe a kerékagy méretét, vagyis úgy tekintettük, mintha valamennyi küllő meghosszabbítása a kerék tengelyén haladna át.) Bizonyos t idő elteltével a küllő -t szöggel elfordul, a kerék pedig a pozitív x tengely irányában t szakasznyit elmozdul, a küllő egyenlete tehát ekkor
y-1=tg(α-t)(x-t+1)
lesz. A célfotón az y tengelyen fekvő, vagyis az x=0-nak megfelelő pontok láthatók, méghozzá
Y=y(t)x=0=1+tg(α-t)(1-t)
magasságban, vízszintesen pedig (az egységnyi haladási sebességnek megfelelően) az X=-t pontba helyezve. (A célfotón leolvasható ,,virtuális valóságot'' megadó koordinátákat nagybetűkkel jelöltük, ezek nem tévesztendők össze a kerék és a küllők valódi, kisbetűs koordinátáival!)
Ábrázoljuk a
Y(X)=1+tg(α+X)(X+1)
függvényt különböző (mondjuk 20-onként növekvő) α értékek mellett! A kerék abroncsa a célfotón is körnek látszik, hiszen egy tiszta elforgatás a kört körbe viszi át, a kerék egészének transzlációs mozgását pedig a képpontok megfelelő nagyságú ,,elektronikus eltolása'' éppen aránytartó módon veszi figyelembe.
Nem ilyen egyszerű a helyzet a küllőkkel. Azok az ábrán látható módon erősen eltorzítva jelennek meg a képen, alakjuk jól egyezik az elektronikus célfotókon ténylegesen megfigyelhető (a nagyobb kerékpáros versenyek után az Interneten is megjelenő és tanulmányozható küllő-alakokkal. (Egy ilyen célfotó a KöMaL honlapján a jelen feladat előzetes rövid megoldásánál is megtalálható. A Szerk.)
 Dőry Magdolna (Szentendre, Ferences Gimn., 10. o.t.) dolgozata alapján