Feladat: B.3439 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Zalán Péter 
Füzet: 2001/december, 536 - 538. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számsorozatok, Teljes indukció módszere, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/február: B.3439

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
I. megoldás. Ha p=1, akkor a sorozat minden tagja 1, a sorozat elemeiből készíthető összegek egész számok, amiből következik, hogy a nem egész számok nem közelíthetők meg tetszőleges pontossággal.
Mivel egy pozitív p szám helyett a reciprokából, 1p-ből kiindulva ugyanazt a sorozatot kapjuk, így elegendő az olyan sorozatokat vizsgálni, amelyekre p>1. Ekkor az
1+1p+1p2+...+1pn+...
végtelen mértani sor konvergens, összege S=11-1p=pp-1, ami azt jelenti, hogy a p nempozitív kitevőjű hatványaiból készített minden véges összeg kisebb, mint S.
Ha tehát S<p (ez p>1 miatt pontosan akkor teljesül, ha p>2), akkor a sorozat elemeiből készített minden véges összeg vagy S-nél kisebb ‐ ha nem tartalmaz pozitív kitevőjű p-hatványt ‐, vagy legalább p.
Ebben az esetben pedig az S-nél nagyobb és p-nél kisebb számok nem közelíthetők meg tetszőleges pontossággal.
Megmutatjuk, hogy ha 1<p2 ‐ és így a szimmetrikus 12p<1 esetben is ‐ már bármely pozitív valós szám tetszőleges pontossággal megközelíthető. Ha u>0, akkor járjunk el úgy, ahogyan egy pozitív egész kettes számrendszerbeli alakját szoktuk fölírni: lépésenként a nála nem nagyobb p-hatványok közül a legnagyobbikkal csökkentsük a számot.
Könnyen meggondolható, hogy mivel a pn, nZ sorozat szigorúan monoton növő, nem korlátos és limn-pn=0, azért létezik ‐ pontosan egy ‐ olyan n1 kitevő, hogy
pn1u<p1+n1.(1)
Mivel most p2, azért (1)-ből u<2pn1, és így
0u-pn1<pn1
következik. Ha tehát az u-pn1 különbség nem nulla ‐ ami nyilván föltehető, egyébként ugyanis az u-t pontosan is elő tudjuk állítani ‐, akkor kisebb, mint pn1, a közelítés első tagja.
Az eljárás most már folytatható az u1=u-pn1 különbségre. A fentiekből következik, hogy az ehhez kiválasztott legnagyobb p-hatvány kitevője határozottan kisebb, mint n1. Ha az eljárás véges sok lépésben leáll, akkor egyenlőséget kapunk, és így az u véges sok p-hatvány összege. Ha nem ez a helyzet, akkor a pn1>pn2>...>pnk>... egész kitevőjű p-hatványok végtelen csökkenő sorozatát kapjuk, amelyekre
pn1+pn2+...+pnk<u<pn1+pn2+...+p1+nk
minden k-ra.
A két korlát eltérése pnk(p-1). Mivel nkn1-(k-1), azért az alsó korlát hibája legfeljebb (p-1)pn1pk-1. Itt a p és n1 rögzített számok, a számláló konstans, a nevező pedig p>1 miatt tetszőlegesen nagy lehet, így a pn1+pn2+...+pnk+... közelítés hibája tetszőlegesen kicsivé válik, ha k elég nagy.
Tehát az 12p<1 és az 1<p2 számokra teljesül, hogy minden pozitív szám tetszőleges pontossággal megközelíthető p egész kitevőjű hatványaiból készített véges összegekkel.
 Zalán Péter (Budapest, Fasori Evang. Gimn., 12. o.t.) dolgozata alapján

 
II. megoldás. Most is csak a p>1 esetben vizsgáljuk a feladat kérdését. Pozitív számok egy H halmazát hívjuk ,,egyenletesnek'', ha van olyan d>0, hogy minden pozitív számtól legfeljebb 1 távolságra található H-beli elem. Megmutatjuk, hogy ha 1<p2, akkor az 1, p, p2, ..., pn, ... számokból készített véges összegek halmaza egyenletes, mégpedig d=1 választással. Ezt az alábbi formában igazoljuk az n-re vonatkozó teljes indukcióval:
Ha 0<T<pn, akkor van olyan részhalmaza az {1,p,...,pn-1} halmaznak, amelyben az elemek összege 1-nél kevesebbel tér el T-től.
Ha n=0, akkor 0<T<1, így az üres halmaz ‐ amelyben az elemek összege 0 ‐ megfelelő. Legyen most n>0, tegyük fel, hogy az állítás igaz minden n-nél kisebb pozitív egészre, és tekintsük a 0<T<pn számot. Ha T<pn-1 is igaz, akkor az indukciós feltevésből következik az állítás. Ha T=pn-1, akkor az egyelemű {pn-1} halmaz megfelelő (Az eltérés 0.)
Ha pn-1<T<pn, akkor 0<T-pn-1<pn-pn-1=(p-1)pn-1, és mivel 0<p-11, azért (p-1)pn-1pn-1.
Így 0<T-pn-1<pn-1, ezért az indukciós feltevés szerint a T-pn-1 különbséget 1-nél jobban közelítő összeghez pn-1-et hozzávéve, a T-t közelítő összeget kapunk.
Legyen most u>0 tetszőleges, és tekintsük a T=pNu számot, ahol N egész. A fentiek szerint a T-hez létezik a p nemnegatív hatványainak egy véges halmaza úgy, hogy az elemek S összegére
|T-S|<1.
Ezt az egyenlőtlenséget pN-nel osztva kapjuk, hogy
|u-SpN|<1pN.
Mivel p>1 esetén 1pN tetszőlegesen kicsi lehet, továbbá SpN a kívánt alakú összeg, ezért 1<p2 esetén bármely pozitív u szám tetszőlegesen megközelíthető a p hatványaiból készített összegekkel. Megmutatjuk, hogy ha p>2, akkor ez nem lehetséges. A p0, p1, ..., pn-1 számokból 2n összeg készíthető, ezek mindannyian 0 és 1+p+...+pn-1=pn-1p-1 között vannak. A szomszédos összegek közti átlagos eltérés tehát pn-1p-1:2n, ami p>2 miatt tetszőlegesen nagy lehet. Mivel a p negatív kitevőjű hatványainak összege korlátos, előbb-utóbb biztosan nem hidalhatók majd át a nemnegatív kitevőjű hatványok felhasználásával készített összegek közti eltérések.
Így 12p<1 vagy 1<p2.