Feladat: A.253 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Csikvári Péter ,  Csóka Endre ,  Gerencsér Balázs ,  Harangi Viktor ,  Kunszenti-Kovács Dávid ,  Varjú Péter ,  Vörös László 
Füzet: 2001/október, 421 - 422. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Függvényegyenletek, Nehéz feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/december: A.253

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először bebizonyítjuk, hogy tetszőleges x esetén f(x)1. Tegyük fel, hogy valamely x-re f(x)>1. Ehhez találhatunk olyan pozitív y-t, amelyre yf(x)=x+y: ez a szám az y=xf(x)-1. Behelyettesítve ezeket az értékeket (1)-be,

f(x)f(x+y)=f(x)f(yf(x))=f(x+y),
amiből f(x)=1, ez pedig ellentmondás.
Az (1) egyenletben az f(yf(x)) tényező minden esetben legfeljebb 1; ebből következik, hogy tetszőleges x,y számokra f(x+y)f(x), vagyis az f függvény monoton fogy.
Most megmutatjuk, hogy a függvény vagy konstans 1, vagy pedig minden értéke kisebb 1-nél. Ha valamely x>0-ra f(x)=1, akkor az egyenletből f(2x)=f(x+x)=f(x)f(xf(x))=1. Ezt a lépést ismételgetve kapjuk, hogy f(4x), f(8x), ...mindegyike 1. A monotonitás miatt az ezeknél kisebb helyeken is csak 1 lehet a függvény értéke. Ha tehát a függvény legalább egyszer felveszi az 1-et, akkor konstans 1.
A konstans 1 függvényre teljesül az (1) függvényegyenlet. A továbbiakban azt az esetet vizsgáljuk, ha f mindegyik értéke kisebb 1-nél. Az ilyen függvényekre az előbbi módon kapjuk, hogy szigorúan monoton fogynak, és így kölcsönösen egyértelműek.
Legyen f(1)=a; tetszőleges t>0 esetén helyettesítsük be (1)-be az x=1, y=ta, illetve x=t, y=1+1-aat számokat; ezek összege egyenlő, így (1) felhasználásával:
f(1)f(t)=f(1)f(taf(1))=f(1+ta)==f(t+(1+1-aat))=f(t)f((1+1-aat)f(t)).
f(t)-vel osztva kapjuk, hogy
f(1)=f((1+1-aat)f(t)),
és mivel  f  kölcsönösen egyértelmű,
1=(1+1-aat)f(t),
amiből
f(t)=11+1-aat.
Bevezetve a b=1-aa jelölést, f(t)=11+bt, ahol b>0. Behelyettesítéssel ellenőrizhető, hogy az ilyen alakú függvények is megoldások. A b=0 elfajuló eset a konstans 1 függvényt adja. Az összes megoldás tehát:
f(t)=11+bt,
ahol b0.