Feladat: 3403. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Geresdi Attila ,  Mics Zoltan 
Füzet: 2001/szeptember, 372 - 375. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Űrszondák, Egyéb (Kepler-törvényekkel kapcsolatos), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2001/január: 3403. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A legkisebb energiát igénylő pálya megkeresésekor két szempontot is figyelembe kell vegyünk:
(i) A Mars elérésekor a szondának feltehetően marad még mozgási energiája, ez annál nagyobb, minél ,,kerekebb'' a pálya.
(ii) Az űrszondát a Földhöz képest kell felgyorsítani, így a Föld sebessége segítheti, de nehezítheti is a pályára állást.
Az optimális átszállópálya nyilván olyan, hogy a Mars pályáját csak érinti, azaz a sebességnek ott csak érintőleges komponense van. A vizsgálandó pályákat jól jellemezhetjük a szonda N perdületével (impulzusmomentumával), ami a szonda tömegének, a Marsnál mérhető (de az állócsillagokhoz viszonyított) sebességnek és a Mars pályasugarának a szorzata! (Az N a pályára jellemző állandó, míg a szonda sebessége a pálya mentén pillanatról pillanatra változik!) A szonda energiája kifejezhető a perdülettel és a Mars R pályasugarával:

E(N)=-fMmR+N22mR2.
Itt M a Nap tömege, m az űrszonda tömege, f pedig a Newton-féle gravitációs állandó. E(N) kifejezhető a pálya a fél-nagytengelyével is:
E(N)=-fMm2a,
így összefüggést kapunk az N és a között. Eszerint amíg
N<2fMm2rRR+r=N0
(ahol r a Föld pályasugara), addig a<(R+r)/2, azaz az N-nel jellemzett pálya metszi a Földét, míg az N0-hoz tartozó pálya éppen érinti azt (1. ábra), az N>N0 esettel pedig egyáltalán nem kell foglalkoznunk, mert ilyen pályára a Földről nem indíthatunk űrszondát.
Legyen a Föld pályájának és az ,,átszálló pályának'' metszéspontjában a Föld sebességének nagysága v, az űrszondáé u, a pályák érintői által bezárt szög pedig α (2. ábra).
A szonda Földhöz képest (!) mérhető sebességének a Föld sebességével párhuzamos és arra merőleges komponensei rendre u1=ucosα-v és u2=usinα. Ennek megfelelően az energiaszükséglet
Egy=12m[u12+u22]=12m[(ucosα-v)2+(usinα)2]=12m(u2+v2-2vucosα).

A szonda impulzusmomentuma segítségével u2 is és ucosα is megadható:
12mu2=fMm(R-r)Rr+N22mR2,illetvemucosα=Nr,
így a minimalizálandó energia
Egy(N)=fMm(R-r)Rr+N22mR2-vNr+12mv2==12mR2(N-mvR2r)2+fMm(R-r)Rr-mv2R22r2.

 
3. ábra
 
Ez a kifejezés N-nek kvadratikus függvénye, melynek
N*=mvR2r
értéknél van minimuma, így az az N<N* értékekre monoton csökkenő. Mivel N0<N* a 0<NN0 pályák közül az N=N0 pálya az optimális (3. ábra). Ezt a pályát Hohmann-ellipszisnek is nevezik.
N=N0 mellett a pálya nagytengelye éppen R+r, azaz az átszállópálya nemcsak a Mars pályáját, de a Földét is érinti, és a két érintési pont a szonda pálya-ellipszis nagytengelyének két átellenes végpontja. N0 értékét behelyettesítve némi átalakítások után
Egy=fMmr(RR+r-12)2,
amiből a szükséges kezdősebesség
vrel=2Egy/m=2,9km/s.
Ekkora sebességgel kell rendelkezzék a szonda a Földhöz képest ,,a Föld gravitációs terének elhagyása'' (vagyis a Földtől való számottevő eltávolodása) után. Az űreszköz sebessége a Föld felszínének közelében természetesen ennél nagyobb kell legyen, hiszen a számolás során a Föld gravitációs terét nem vettük figyelembe; ez a tény azonban a fenti megfontolásokat, az optimális pálya meghatározását nem érinti.
Hátra van még annak meghatározása, hogy milyen helyzetben kell legyen a Mars az űreszköz indításakor. Jelöljük a szonda keringési idejét T-vel, a Marsét pedig TM-mel. A szonda éppen T/2 ideig repül, ennyivel kell a kilövéskor a Marsnak a találkozási ponthoz (A Földdel átellenes ponthoz) képest lemaradni. Eszerint a kilövéskor a Föld‐Nap‐Mars szög
π(1-TTM)=π[1-(R+r2R)3/2]=0,774rad=44,3.

 Geresdi Attila (Pécs, Árpád Fejedelem Gimn., 11. o.t.) és
 
 Mics Zoltán (Ipolyság, Magyar Tanítási Nyelvű Gimn., 12. o.t.) dolgozata alapján

 

Megjegyzés. A Hohmann-ellipszis a Földről indítható és a Mars pályáját elérő űrszonda-pályák közül a legnagyobb (!) energiájú, viszont ebben az esetben lehet a legjobban kihasználni a Föld sebességét a szonda pályára állításakor.
 (W. F.)