Feladat: 3375. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dányi-Nagy Márió 
Füzet: 2001/május, 312 - 313. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Felületi feszültségből származó erő, Kapilláris csövek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/november: 3375. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kapilláris csőben annál magasabbra emelkedik fel a (falat nedvesítő) folyadék, minél nagyobb a felületi feszültsége. (Az emelkedési magasság egyenesen arányos a felületi feszültséggel.) A ,,bizonyos folyadék'' felületi feszültsége tehát kisebb, mint a vízé.
Ha egy zsilettpenge úszik a vizen, akkor a víz (a felületi feszültség miatt) a penge éleinél vízszintes irányú erőt is kifejt. Ezek az erők páronként egyforma nagyságúak, de ellentétes irányúak, ezért a szemközti éleknél ható erők vízszintes összetevői kiejtik egymást. (A függőleges komponensek összeadódnak, így a felületi feszültség ,,segít'' a víz nyomásából adódó felhajtóerőnek.)
Ha a penge egyik oldala mellé a víznél kisebb felületi feszültségű folyadékot cseppentünk, akkor ott lecsökken a felületi feszültségből származó húzóerő, a penge tehát a szemközti oldal irányába kezd el mozogni.
Hasonló elven működik a papírhajó hátsó részéhez erősített, a vízbe lógó szappandarab által hajtott érdekes játék. A szappan lecsökkenti a víz felületi feszültségét, emiatt a kis hajó a szappannal ellentétes irányba kezd el haladni. A jármű mozgása mindaddig tart, amíg a szappanból már annyi oldódott fel, hogy a hajó előtt is ugyanannyira szappanos a víz, mint a hajó mögött; ekkor az eredő erő ismét nullává válik.

 Dányi-Nagy Márió (Pécs, Leöwey Klára Gimn., 9. o.t.)