Feladat: 3392. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bárkai János ,  Romhányi Judit ,  Séfer Richárd 
Füzet: 2001/április, 252. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Váltóáramú ellenállás (impedancia), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/december: 3392. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az izzó fénykibocsátása a rajta átfolyó áram erősségétől függ, az áramot pedig (adott külső feszültség esetén) a soros kör impedanciája határozza meg.
Eredetileg az impedancia Z0=R2+(XL-XC)2, a tekercs rövidre zárása után pedig Z1=R2+XC2. Ez a két mennyiség akkor egyezik meg, ha

(XL-XC)2=XC2,
azaz
|XL-XC|=XC.
Ez az egyenlőség XL=0 vagy XL=2XC esetén teljesül. Reális tekercset és valódi váltófeszültséget feltételezve XL0, így csak az megoldás marad, hogy az induktív ellenállás kétszer nagyobb, mint a kapacitív ellenállás (1. ábra).
Ha a kondenzátort zárjuk rövidre, a kör impedanciája Z2=R2+XL2 lesz. Az ábráról leolvashatjuk, hogy Z2>Z0, vagyis a kör impedanciája megnő, az áramerősség ‐ és ezzel együtt az izzó fénykibocsátása ‐ pedig lecsökken.
 Romhányi Judit (Szolnok, Verseghy F. Gimn. 12. o.t.) és
 
 Séfer Richárd (Siófok, Perczel M. Gimn. 10. o.t.) dolgozata alapján

Megjegyzés. A tekercs rövidre zárásakor az áramerősség változatlanságának feltételéből adódó egyenletnek formálisan XL=Lω=0 is megoldása. Ennek a megoldásnak is tulajdonítható fizikai jelentés: a tekercs induktív ellenállása igen kicsi (a mérési hibahatáron belül nulla). Ennek pl. az lehet az oka, hogy a tekercs L induktivitása kicsi, vagy az, hogy a váltóáram frekvenciája nagyon kicsi (esetleg mindkettő teljesül). Ilyen körülmények között (2. ábra) a tekercs rövidre zárása nyilván nem okoz észrevehető változást az áramerősségben. Ha viszont az alacsony frekcencián nagy ellenállást képviselő kondenzátort zárjuk, az számottevően csökkenti az impedanciát, növeli az árámerősséget, az izzó tehát ebben az esetben fényesebben világít.
 Bárkai János (Budapest, Berzsenyi D. Gimn. 10. o.t.)