Feladat: 3322. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Börzsönyi Ádám ,  Gáspár Merse Előd ,  Hegedűs Ákos ,  Jung János ,  Lábó Eszter ,  Lábó Melinda ,  Lipcsei Gábor ,  Mics Zoltan ,  Nagy Ádám ,  Pozsgay Balázs ,  Reischig Péter 
Füzet: 2001/április, 249 - 251. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb kényszermozgás, Nyomóerő, kötélerő, Elektromos dipólus, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 2000/február: 3322. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Helyettesítsük az elektromos dipólt egymástól d távolságra levő +q és -q töltésű pontszerű testekkel, és használjuk a (szándékosan eltúlzott méretarányú) ábrán látható jelöléseket. A dipól erősségere a p=qd szorzat jellemző. A továbbiakban fel fogjuk használni, hogy dR.
Az energiamegmaradás tétele segítségével számítsuk először ki, hogy mekkora a P pontból kezdősebesség nélkül induló Q töltésű gyöngyszem sebessége az α szöggel jellemezhető helyen. A gyöngyszem elektrosztatikus potenciális energiájának megváltozása abból származik, hogy a -q töltéstől mért távolsága dsinα értékkel lecsökken, emiatt

12mv2-kqQ(1R-1R-dsinα)kqQdsinαR2=kQpsinαR2,
ahonnan
v=2kQpmR2sinα.(1)
Ennek ismeretében a b) kérdésre már tudunk válaszolni: a gyöngyszem először egy félkör megtétele után a P' pontban (α=180-nál) fog megállni, majd visszafordulva ‐ súrlódás és egyéb energiaveszteség hiányában ‐ periodikus mozgást végez P és P' között.
Határozzuk meg ezek után a
gyöngyszemre ható elektrosztatikus erőket, majd ezekből és a Newton II. törvényéből számítsuk ki a körpályán maradáshoz szükséges (a huzal által sugár irányban kifejtett) N kényszererőt. A dipól alkotórészei majdnem pontosan ellentétes (sugár irányú) erőket fejtenek ki, melyek eredője:
F=F1-F2kqQ(1(R-dsinα)2-1R2)kqQ2dsinαR3=2kQpsinαR3.(2)
Ez az erő a dipólus felé mutat (hiszen a vonzóerőt kifejtő -q közelebb van a gyöngyszemhez, mint a taszító +q töltés), így a v sebességű, tehát sugár irányban v2/R gyorsulású gyöngyszem mozgásegyenlete:
mv2R=2kQpsinαR3+N.
A sebesség nagyságát megadó (1)-et (3)-ba helyettesítve a kényszererőre a meglepő N=0 adódik.
A gyöngyszemre tehát sugár irányban (az elektrosztatikus erőkön kívül) nem hat erő, így a gyöngyszem sem fejt ki a huzalra ilyen irányú erőt. (Teremészetesen a gyöngyszem súlyából származó függős erőnek jelen kell lennie.) Ha a huzalt eltávolítjuk (de a gyöngyszem függőleges elmozdulását megakadályozzuk), a mozgás ugyanúgy zajlik le, mint a huzalra fűzött gyöngy esetében.
 Több dolgozat alapján 

 

Megjegyzés. Az (1) képletből leolvasható, hogy a gyöngyszem mozgása éppen olyan, mint egy vízszintes helyzetből indított matematikai ingáé alkalmasan választott erősségű homogén gravitációs mezőben.